انواع تبلیغات
همه ما سالهاست که با تبلیغات فراگیر روبرو هستیم، حتی اگر نامها و اهداف تبلیغات تغییر کنند، آنها همیشه وجود داشته اند. تبلیغات برای سالهای متمادی مسئول آگاهی بخشی به جامعه از حضور تکنولوژی های جدید بود؛ لوازم جدید خانگی، ظهور فرآورده جدید خوراکی و.. همه بخشهایی بودندکه اولین برخورد با آنها را مدیون تبلیغات هستیم. این نوع تبلیغات بصورت سنتی، عمومی و برای همه تهیه می شد. تلویزیون ها، بنرهای موجود در خیابان بدون اهمیت به اینکه شما قادر به خرید آن کالا هستید یا اصلا تمایلی به داشتن آن محصول دارید، بصورت اعلان عمومی، مردم را از حضور کالای جدید “آگاه” می کردند.
با اینکه چنین تبلیغاتی هنوز در خصوص بسیاری کالاها وجود دارد، اما دنیای تبلیغات، تغییرات عمیقی را به مدد تکنولوژی تجربه می کند. نسل جدید تبلیغات؛ هوشمند، هدفمند و رباینده مشتری است. تبلیغات جدید هر کالایی را به هر شخصی پیشنهاد نمی دهد، سرسختانه در طول دنیای مجازی مشتری شناسایی شده را تعقیب می کند، نیازش را به او معرفی می کند و سرانجام می فروشد، بدون آنکه تامین کننده کالا دچار دردسرهای بازاریابی نظیر شرکتهای فروش بیمه عمر شود. در این مقاله از بخش آموزش بازاریابی دیجیتال می کوشیم گوشه از دنیای جالب و در حال تغییر تبلیغات را به شما نشان دهیم و از متداول ترین روشهای تبلیغ روز صحبت کنیم.
تبلیغات چیست؟
اگر امروز از شما سوال کنند تبلیغات چیست، تعاریف، تصاویر و مفاهیم خاصی در ذهنتان نقش می بندد. ممکن است بیان آنها در قالب جملات کامل و جامع ساده نباشد، اما شما تنها نیستید، تبلیغات واژه ای است که تاکنون تعاریف مختلفی از آن ارائه شده است. نکته مشترک در بیشتر این تعاریف تاکید بر “آگاهی بخش بودن”، “هزینه بر بودن” و “توجه به ثمر بخش بودن برای فروش و ارائه کالا و خدمت” است.
برای آنکه انتظار معقولانه ای از تبلیغات داشته باشیم؛ مهم است بدانیم “تبلیغات یکی از راههای برقرار ارتباط با مشتریان بالقوه و بالفعل است”. درهر کسب و کاری راههای دیگری نیز برای ارتباط با مشتریان وجود دارد. کیفیت نهایی محصول، رضایت مصرف کننده از کالا و عناصر موثر بر تصویر برند یا هرآنچه از کسب وکار در معرض دید عموم است، راههای دیگر ارتباط با مشتریان هستند.
تفاوت تبلیغات و بازاریابی چیست؟
با اینکه تبلیغات و بازاریابی در بخشهایی با هم شباهت و همپوشانی دارند، اما یکسان نیستند. بطور کلی بازاریابی مفهومی جامع تر از تبلیغات دارد و تبلیغ جزئی از فرآیند بازاریابی است. در بازاریابی توجه به ” یافتن یا ساختن یک جایگاه و بازار مناسب برای محصول و خدمت ” اهمیت دارد و تبلیغات ابزار آگاهی بخش برای ساخت جایگاه و رسیدن به بازارهدف است. پس تبلیغات مانند بخشهای روابط عمومی، قیمت گذاری، تحقیق بازار و… تنها بخشی از بازاریابی است. تمام این بخشها سعی می کنند تا به بهترین شکل به مشتریان بالقوه برسند.
حوزه های مختلف تبلیغات
در محیط های حرفه ای، ممکن نیست در مورد تبلیغات صحبت شود و مطلبی در مورد تقسیم بندی حوزه های تبلیغات بیان نشود. یکی از روشهای دسته بندی تبلیغات بر اساس عمومی یا خصوصی بودن تبلیغ است. تبلیغات بر این اساس به سه دسته ATL، BTL و TTL تقسیم می شوند.
تبلیغات بالای خط ATL یا Above The Line: در این نوع تبلیغات عموم جامعه تحت تاثیر تبلیغات قرار می گیرند مانند زمانیکه کمپین های بزرگ تبلیغاتی از طریق تلویزیون، بیلبورد یا اینترنت به معرفی کالا یا برندی می پردازند. این تبلیغات جنبه آگاهی بخشی عمومی و ایجاد علاقه به برند را دارند. از طرفی دیگر نوعی سرمایه گذاری بلند مدت برای شناساندن برند یا به خاطر سپاری برند نیز هستند.
تبلیغات پایین خط BTL یا Below The Line : تبلیغاتی که در رسانه های محدود یا بصورت خصوصی برای تک تک مشتریان انجام می شوند. مثلا اهدا نمونه های رایگان محصول، کد های تخفیف یا پخش بروشورهای تبلیغاتی. در این تبلیغ مشتریان به صورت جدی و انفرادی دعوت به خرید می شوند.
تبلیغات میان خطی TTL یا Through The Line: خط اعتدالی است که بیان می کند تبلیغات با توجه به هر دو طرف خط تبلیغ، به سمت هیچ یک سوء گیری ویژه ندارند.
روش های تبلیغات موثر برای جذب مشتری
کسب وکارها، کوچک و بزرگ؛ برای معجزه در فروش به دنبال روشهای تبلیغاتی موثر در جذب مشتری هستند. اما همه فعالان بخش تبلیغات در این موضوع اتفاق نظر دارند که روشهای تبلیغات موثر مانند تمام فرآیندهایی که با انسانها سروکار دارد، در طول زمان ثابت نیستند. هر چه زمان بگذرد ذهن افراد پیچیده تر شده، ابزارها و راه های متفاوتی نیاز است تا ذهن مشتری را تحت تاثیر قرار دهد. اما گامهایی وجود دارند که شناسایی آنها همواره برتاثیرگذاری تبلیغ بر مشتری موثر بوده اند:
- اندازه کسب و کار خود را تعیین کنید. قطعا تبلیغ و آگاهی رسانی در مورد کالایی که فقط قرار است در سطح یک محله فروش داشته باشد با اطلاع رسانی و تبلیغات یک محصول جدید ملی متفاوت است. طبقه بندی کسب و کار به کوچک، بزرگ، متوسط از هدر رفتن هزینه ها و تلاشهای تبلیغات جلوگیری می کند. در تبلیغات اینترنتی هم ، به این روش تشخیص می دهید از گوگل ادز استفاده کنید یا به یک سایت محلی برای سفارش آگهی اکتفا کنید.
- مشتریان خود را شناسایی کنید. برای شروع تبلیغی موثر لازم است از ویژگی های نظیر درآمد، تحصیلات، جنسیت، میانگین سنی، پیشنیه فرهنگی و بسیاری از ویژگی های مشتریان خود اطلاع داشته باشید. در تبلیغات دیجیتال، مثلا سفارش آگهی به گوگل ادز، بسیاری از بخشهای شناسایی مشتری توسط ربات های گوگل و توسط بانک اطلاعات گوگل از کاربران، به راحتی انجام می شود.
اما اگر شناسایی مشتریان بصورت دیجیتال صورت نمی گیرد باید بسیار هوشیار باشید؛ در تبلیغ یک کالای سطح بالا که مشتری آن مدیران سازمانهای بزرگ هستند، تصور کنید از واژه های چانه زنی یا تخفیف استفاده شده باشد. یافتن لحن مناسب در تبلیغ ابتدایی ترین نتایجی هستند که شناسایی مشتریان برایتان فراهم می کند. - مزیت رقابتی خود را دریابید. در تبلیغات بسیار مهم است که بدانید در جایگاه و بازاری که حضور دارید، کدام ویژگی برجسته شما مشتریان را به سمت شما سوق می دهد. هم خودتان و هم مشتریانتان باید بدانند برای چه محصول شما را می خرند. آگهی ها باید براساس این مزیت ها پر رنگ شوند؛ قیمت ارزانتر نسبت به رقبا ، کیفیت برتر، دسترسی سریعتر و راحت تر هر یک می تواند مزیت رقابتی کالا و خدمت شما باشند که باید در تبلیغات دیده شوند.
انواع روش های تبلیغات
برای تبلیغات و انتقال آگهی، از رسانه های مختلفی استفاده می شود.؛ تبلیغات آفلاین یا سنتی معمولا از کانالهای زیر صورت می گیرد:
- تلویزیون و رادیو.
- چاپ (روزنامه ها، مجلات)
- نصب پوستر تبلیغاتی و بنر ها
همانطور که می دانید، مسئول سبک جدیدتر و البته متداول تر تبلیغات اینترنت است. این تبلیغات آنلاین و هوشمند است و تامین کنندگان و ارائه دهنده گان کالا و خدمات را به رویای دیرینه تعقیب نامحسوس مشتری رسانده است. مشتری در حالیکه کالای مورد نیاز خود را یک بار و با یک کلمه کلیدی سرچ می کند، تا مدتها در معرض مقالات، نوتیفیکیشن ها، اعلام تخفیف و.. در خصوص همان کالا قرار می گیرد.
دنیای تبلیغات اینترنتی روشهای خود را دارد، در تبلیغات اینترنتی پیام شما باید آگاهانه به مشتریان واقعی برسد و تک تک مشتریان اهمیت دارند. بنابراین .اولین گام در بهبود تبیلغات اینترنتی ” هدف گیری” مخاطب است. چه از روشهای هوشمند شناسایی مشتریان استفاده می کنید، چه خودتان برای پخش تبلیغات، استراتژی تعیین می کنید، باید مخاطبان را بر اساس ویژگی جمعیت شناختی ( سن، جنس، قومیت،..)، موضوع مورد علاقه و یا حتی ریمارکتینگ به دقت هدف گیری کنید. در ریمارکتینگ مشتری ای که با یک بار حضور در وبسایت خرید یا تعاملی نداشته، دوباره بصورت هوشمند در سایر جستجوهایش به وبسایت شما می رسد.
انواع روش های تبلیغات اینترنتی
برای انتشار تبلیغات در محیط اینترنت از دو رسانه موبایل ( اپلیکیشن ها) و وبسایت استفاده می شود. محتوای تمام تبلیغات اینترنتی از طریق این دو محیط به آگاهی کاربر می رسد.
- تبلیغات ایمیلی: در این نوع تبلیغات، محتوای تبلیغاتی شما که می تواند شامل اعلان تولید کالا یا خدمت جدید، انجام مسابقات و قرعه کشی یا ارسال کد تخفیف باشد به تعداد زیادی از افراد ایمیل شود. آدرس های ایمیل مورد استفاده در این روش یا از طریق بانک ایمیل به دست می آیند یا مربوط به افرادی است که قبلا در خبرنامه شما عضو شده اند.
- تبلیغات در شبکههای اجتماعی : شبکه های اجتماعی بخش پر رونقی از تبلیغات هستند که بسیار زود بازده نیز می باشند. به این روش در شبکه های اجتماعی اینستاگرام، فیسبوک یا توییتر، مرتبط با کسب و کارتان به تبلیغ و معرفی کالا و خدمات می پردازید. اگر صفحه شما چندان پر بازدید نیست می توانید از اینفلوئنسر مارکتینگ که به معنی تبلیغ در صفحات پر تردد و تا حد امکان مرتبط و توسط افراد معروف و محبوب است، استفاده کنید.
- رپورتاژ آگهی: رپورتاژ آگهی یا رپورتاژ خبری نوع دیگری از تبلیغات اینترنتی است که مقاله ای در جهت افزایش آگاهی و شناخت محصولات شما در سایت دیگری که مرتبط و پر بازدید است منتشر می شود. اگر تمایل به افزایش اطلاعات در خصوص روشهای انتخاب سایتی که باید رپورتاژ آگهی در آن به چاپ برسد یا محتویات یک مقاله رپورتاژ آگهی داشتید، می توانید از بخش مقالات پارماتیک به مقاله رپورتاژ آگهی مراجعه نمایید.
- تبلیغات همسان: در تبلیغات همسان نیز می بایست از سایت پر بازدید دیگری برای انتشار محتوای آگاهی بخش و تبلیغاتی خود استفاده کنید. در این روش تبلیغات و محتوا به سبکی منتشر می شود که با مطالب سایت میزبان همخوانی داشته باشد و همسان سازی شده باشد، اما کاربر با کلیک بر آن وارد سایت شما می شود.
- تبلیغات اپلیکیشن: حتما هنگام استفاده از اپلیکیشن های مختلف به این نوع تبلیغات برخورد کرده اید. می توانید با سفارش تبلیغات در اپلیکیشن های مفیدی که کاربران از میزان تبلیغات در آن “کلافه” نمی شوند، به خوبی محصول خود را تبلیغ کنید و کاربران را به اپلیکیشن یا سایت خود بکشانید. هزینه این تبلیغات بر اساس میزان کلیک یا نصب اپلیکیشن( اگر شما داشته باشید) محاسبه می شود.
- تبلیغات اسپانسری: تبلیغات اسپانسری همیشه وجود داشته است و مختص تبلیغات اینترنتی نیست اما در رویدادها و وبینارهای پر بازدید و پر مخاطب اینترنتی نیز کاملا رواج دارد. مثال غیر اینترنتی این سبک تبلیغات، برگزاری جشن ها و مراسم ها یا حتی برنامه های تلویزیونی با هزینه یک نهاد و سازمان دیگر است که جنبه های مختلف فعالیت خود ( مثلا بشردوستانه یا حتی جشنواره های فروش ) را به این روش به آگاهی عموم می رسانند.
- تبلیغات بنری: در تبلیغات بنری بخش مشخصی از یک وبسایت پر بازدید را برای مدت محدود خریداری کرده و در آن کسب وکار تبلیغ می شود.
- تبلیغات نوتیفیکیشن: آگهی های این تبلیغات به شکل پیامهایی که پیشتر توسط مشتریان در وبسایت فعال شده است، هر از چند گاهی برای آنها ارسال می شود.
5 کلید اساسی در تبلیغ نویسی
به هر روشی که قصد انتشار تبلیغات خود در فضای اینترنت را داشته باشید، خوب است که از کلیدهای اساسی در تبلیغ نویسی و درج کپشن نیز بهره ببرید:
- تبلیغات اینترنتی خود را بر پایه عبارات کلیدی مورد نظر مشتریان پایه گذاری کنید.
- از لحن و زبان مشتریان خود استفاده کنید. مثل گروه مشتریان خود صحبت کنید تا آنها بخاطر پیش زمینه های ذهنی خود با شما همراه شوند.
- در تبلیغات خود از کلیک ها، گزینه ها و جزئیاتی که به فروش منتهی نمی شوند خودداری کنید.
- در محتواهای متنی با استفاده از لغاتی مثل ” شما” مخاطب را درگیر کنید.
- از اعداد دقیق استفاده کنید، چرا که اعداد دقیق در نوشتن تبلیغ اینترنتی بسیار مهم هستند، به جای اینکه بگویید تخفیف بزرگ، بنویسید 70 درصد تخفیف.
دنیای تبلیغات وسیع و جذاب است و روشهای تبلیغاتی می تواند به میزان خلاقیت افراد مختلف گسترده یا محدود شود. در این میان مهم دانش روز و استفاده از تجربه سایر فعالین حوزه تبلیغات برای شناسایی ثمر بخش ترین روش هاست. سعی این مقاله نیز بر معرفی عناوین و اصطلاحات متداول روز در خصوص تبلیغات بوده است، امیدواریم این مطالب برای شما نیز مفید بوده باشد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
الگوریتم ها و قوانین اینستاگرام
لینکدین چیست و چرا برای کسب و کار شما اهمیت دارد؟
بازاریابی چریکی یا گوریلا مارکتینگ
بهترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
دیدگاهتان را بنویسید