معرفی انواع فونت طراحی لوگو
چند برند بزرگ بدون لوگو و نشانه می شناسید؟ پاسخ مشخص است؛ کاملا غیر ممکن است که برند و کسب و کاری بزرگ و دارای هویت شود، اما فاقد لوگو و نشانه باشد. لوگو در درک مشتریان از برند نقشی مهم و غیر قابل انکار دارد و هر برندی خواستار انتقال بهترین و واضح ترین پیام ها از طریق لوگو به مشتریان خود است. در دنیای طراحی لوگو، انتخاب فونت از اولین و اساسی ترین گام ها است. خواه لوگو برند شما به شکل لوگو تایپ باشد یا بصورت ترکیبی از نماد و نوشتار ، انتخاب فونت مناسب برای طراحی لوگو بسیار مهم است.
در این مقاله تلاش ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ پارماتیک بر این است که با ارائه اطلاعاتی مفید در خصوص انواع فونت در طراحی لوگو، نمونه ای از معروف ترین لوگوهای دنیا و نحوه انتخاب فونت در آنها را بررسی کرده تا در نهایت شما اولین گام را محکم بردارید.
اهمیت انتخاب فونت در طراحی لوگو
انتخاب فونت مناسب درطراحی لوگو از گلوگاه های طراحی لوگو محسوب می شود. تحقیقات نشان می دهد مشتریان به صورت ناخود آگاه با فونتی که در بخشهای مختلف هویت بصری برند استفاده می شوند ارتباط برقرار کرده و پیش فرضی از فعالیت های برند پیدا می کنند.
لوگو نمادی از شخصیت برند است و طراحی این ماهیت ارزشمند به مجموعه ای از علوم روانشناسی ، بازاریابی و گرافیک نیازمند است. کنار هم قرار دادن رنگهای مناسب و بهره گیری از نمادی گویا، یک طرف این پازل را تشکیل می دهد. سوی دیگر آن انتخاب فونت مناسب برای طراحی و همنوایی با پیامی است که برند برای بیان آن به طراحی لوگو روی آورده است.
به غیر از اهمیت انتخاب فونت برای صرفا طراحی لوگو، زمانیکه فونت مناسبی برای برند انتخاب شود در سایر بخشهایی که برند ارتباط بصری با مشتریان خود پیدا می کند، فونت انتخاب شده بارها و بارها به عنوان نمادی از برند پیش روی مشتریان قرار می گیرد؛ طراحی بروشورها، ایمیل ها، نوشتار کارتهای بازرگانی، محتوای وبسایت و…
انواع فونت در طراحی لوگو
دسته بندی های معروف برای فونت ها در طراحی لوگو بیشتر در مورد فونتهای انگلیسی کاربرد دارند. در زبان انگلیسی این فونتها به دسته های کلی تجزیه شده اند و چندان دشوار نیست لوگوتایپ یا نوشتار ترکیبی با یک لوگو را در این دسته ها قرار داد. در بخش فونت های انگلیسی هفت دسته کلی وجود دارد:
- فونت های دندانه دار یا سریف Serif : فونت کلاسیک و محافظه کارانه که نمادی از قابل اعتماد بودن است. نماینده معروفی از این فونت سنت گرا Time New Roman است که در عنوان مجله تایمز استفاده شده است.
- فونت های بدون دندانه یا سنس سریفSans serif : با ظاهری مدرن تر نسبت به فونت های دندانه دار، طرحی ساده و ظاهرتمیز تری ایجاد می کنند. معروف ترین فونت در این دسته فونت Calibri است. این فونت از ریشه نوشتار یونانی برگرفته شده است .
- فونت های serif slab : این فونتها ظاهر مستطیلی در زوایای حروف ایجاد می کنند و به عنوان نمادی از خطوط مردانه و سبک وینتج استفاده می شوند. کاربرد معروف این سبک در طراحی لوگوتایپ سونی و هوندا و مزدا استفاده شده است.
- فونتهای نوشتاری (script) : ظاهر زیبای این فونت ها نوشته های با قلم و خودکار را تداعی می کنند. حسی ظریف و آراسته از این سبک فونت ها دریافت می شود. نوشتار لوگوتایپ کوکاکولا و فورد از این سبک فونت استفاده می کند.
- فونتهای نمایشی (Display): استفاده از این فونت ها در طراحی لوگو چندان حرفه ای نیست مگر آنکه گروه هدف کودکان یا سازمان با سبک کاملا غیر رسمی باشد. فونت cooper نماینده ای از این دسته است.
- فونتهای دست نوشته (Handwritten): این فونتهای سفارشی معمولا ساختاری عجیب و متفاوت دارند و از آنجا که میزان خلاقیت طراح را نشان می دهد، برای بیان کسب و کارهای هنری و سرزنده مفید هستند. Patrick wave و Knewave نمونه هایی از این فونت ها هستند. با چنین فونت هایی به راحتی میتوان در خاطر مشتریان باقی ماند.
- فونت های تزئینی Decorative )): متمایز و چشمگیر هستند. فونت Fredericka نمونه ای از این سبک فونت ها است. در میان انواع .فونتها، فونتهای تزئینی متنوع ترین هستند. آرم های لگو ، دیزنی و IBM دارای فونت های تزئینی متمایز هستند که مارک های آنها را کاملا منحصر به فرد می کند.
دسته بندی فونت های طراحی در زبان فارسی
در زبان فارسی نیز دسته بندی هایی در خصوص فونت ها صورت گرفته که الزاما در خصوص طراحی لوگو مطرح نیستند، یعنی فونت هایی که برای نوشتار فارسی استفاده می شوند بیشتر بر اساس موارد ذیل تقسیم می شوند:
- ضخامت فونت: ضخامت معمول( مخصوص متون) ، ضخامت متغیر و ضخامت یکسان
- منبع و پیشینه تاریخی مثل نستعلیق، ثلث، کوفی، رقاء و..
این دو سبک از تقسیم بندی عامل تغییر و تنوع فونت های مرتبط با
- فونت های متون
- فونت های تیتر
- فونت های متنوع
هستند. در نوشتار فارسی خوانایی اهمیت زیادی دارد و فونت هایی که از نظر نظم به چینش حروف انگلیسی شبیه باشند، برای نگارش متن ها محبوب تر هستند. فونت های مرتبط با طراحی لوگو فارسی، بیشتر بصورت سفارشی و برای برندهای مختلف نظیر خندوانه یا رایتل و.. .طراحی شده اند. برخی از آنها به صورت لایه باز در اختیار سایرین قرار می گیرند. به این روش تمام حروف به صورت جداگانه در اختیار شماست تا با تغییرات مناسب در ایلسترتور یا فوتوشاپ آنها را برای برند خود طراحی کرده و تغییر دهید. تغییرات حروف در ایلوسترتور نتایج بهتری ایجاد می کنند، چرا که تغییر در سایز فونتها باعث کاهش کیفیت تصویر نمی شود.
بهترین فونت های انگلیسی برای لوگو
لیستی از معروف ترین فونتهای انگلیسی که طراحان گرافیک برای لوگوهای مختلف استفاده کرده اند را مشاهده می کنید:
- Helvetica. : این خط بصورت گسترده ای توسط طراحان گرافیک استفاده می شود. در حالیکه به نظر برخی از طراحان کاملا ساده و خواناست از نظر سایرین، برخی حروف در آن به هم نزدیک هستند. با توجه به هدف پروژه می تواند از اشکال فانتزی آن در فرم اکسترا لایت یا پررنگ و توپر استفاده کرد.
- : Garamond دومین خط موجود در لیست برترین ها گاراموند است که در 1989 به بازار معرفی شد. این فونت برای طراحی وب سایت و کتب درسی به نحو وسیعی استفاده می شود.
- Trajan.: فونت محبوب در پوسترهای هالیوودی تراجان است. انتقال مفاهیم رسمی مثل ازدواج یا دین با این فونت متداول می گیرد.
فونت های دیگری نیز در زبان انگلیسی استفاده می شوند که معروف ترین آنها به شرح ذیل است:
- Futura.
- Bickham Script Pro.
- Bodoni.
- Frutiger.
- Gotham.
- Caslom
- Rockwell
بهترین فونت های فارسی برای لوگو
لیست زیر نمونه هایی از فونت های فارسی رایگان و محبوب در طراحی لوگو هستند.
فونت تابان: این فونت لایه باز، در صورت استفاده خلاقانه تمایز خوبی با رقبا ایجاد می کند.
فونت سوفی: فونت مدرنی که از خط ثلث وارد طراحی گرافیک شده است. نظم و زیبایی این فونت برای طراحی لوگو بی مانند است.
فونت حماسه: با استفاده از این فونت رایگان می توان از هر سه حالت بولد، نازک و متوسط آن استفاده کرد.
فونت آراها: فونت آراها کاربرد زیادی در دیجیتال مارکتینگ و برند سازی دارد.
چطور یک فونت خاص و خوب برای لوگو انتخاب کنیم؟
برای انتخاب یک فونت خاص و خوب کوتاه ترین و بهترین مسیر استفاده دانش حرفه ای ها در این زمینه است. اما پیش از آن و برای آنکه چند شاخص خوب برای سنجش لوگویی که در ذهن دارید، در نظر بگیرید می توانید عواملی که در این بخش بررسی می کنیم را لحاظ کنید. به این ترتیب فونتی که انتخاب می کنید، ضمن نزدیک بودن به احساس شما، غیر حرفه ای نیز نخواهد بود:
- با دسته بندی و شناخت درست کسب و کارتان شروع کنید. ارزشهای اساسی در کسب و کار شما چیست؛ یک کسب و کار مرتبط با تکنولوژی و صنعیت هستید یا قرار است لوگو شما ارزشهای یک شغل فرهنگی مثل فروش کتاب را نمایش دهد. هر کسب و کاری می تواند نمودی در لوگو خود داشته باشد؛ مثلا درلوگو برندهای حوزه سرگرمی معمولا زوایا کمترهستند و تعداد دایره ها وکمان ها بیشتر است. به فونت مورد استفاده در لوگو دو کمپانی مطرح فیلم سازی جهان یعنی دیزنی و پارامونت توجه کنید:
- اگر نماد برند را به عنوان مشخصه برندتان پیشتر انتخاب کرده اید، هماهنگی فونت با این نماد را حتما در نظر بگیرید. به هماهنگی آرم و فونت در لوگو تایدی فایننس دقت کنید؛ از بکارگیری مناسب رنگ آبی در لوگو این موسسه مالی بر اساس ارزشهای روانشناسی رنگها در کسب و کار که بگذریم، هماهنگی زیبایی بین نماد و فونت طراحی شده کاملا قابل مشاهده است :
- به لوگو رقبا توجه کنید. توجه به لوگو رقبا کار ممیزی شما را ساده تر می کند. رقبا در هر بخشی از بازار تعیین کننده هستند. توجه به لوگو آنها حداقل فایده ای که ممکن است ایجاد کند، عدم تکرار و تشابه با آنهاست.
- فونت های ساده را ترجیح دهید. در دنیای طراحی گرافیک و بازاریابی ساده ترین نمادهای تصویری و شعارها ماندگاری بیشتری دارند.
- فونت هایی را در نظر بگیرید که تایم لس باشند. فونت هایی که به یکباره مد می شوند، ممکن است به همان صورت هم ناپدید شوند، پس لوگو خود را به این فونت ها نسپارید.
- اگر می خواهید مطمئن شوید فونت مناسبی انتخاب می کنید، قابلیت رنگی شدن فونت را بررسی کنید. اگر بتوانید در چند رنگ مختلف نتیجه خوبی از آن ببینید، در برگزاری کمپین های تبلیغاتی و مناسبتی این مسئله کمک زیادی به شما می کند.
تعجبی نیست که صاحبان کسب وکار برای طراحی لوگو که برای سالها شناسنامه برندشان خواهد بود، زمان زیادی صرف کنند، به دنبال آگاهی باشند و از حرفه ای ترین افراد در این زمینه بهره ببرند. برای طراحی لوگو به شرط آنکه هزینه کافی انجام شود، می توان یک فونت اختصاصی سفارش داد یا اینکه با چشم باز و دانش کافی به استفاده از فونت هایی که وجود دارند، پرداخت. انتخاب شما هر کدام که باشد، برای مشاوره و ارائه بهترین راه حل ها برای انتخاب فونت طراحی لوگو، طراحی لوگو و در نهایت طراحی هویت بصری برند در پارماتیک درکنارتان هستیم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه یک فتوشاپ کار حرفه ای شویم؟
مسکات چیست و چه تاثیری در برند دارد؟
دیدگاهتان را بنویسید