اینماد یا نماد الکترونیک چیست؟
داشتن اینماد برای کسب و کارهای اینترنتی مانند یک مهر تضمین از سوی کشور است. این موثرترین راه برای اعتمادسازی در کسب و کارهای دیجیتال است. اینماد یا همان نماد اعتماد تجارت الکترونیکی به کاربران این اطمینان را می دهد که کسب و کار از سوی ارگان دولتی نظارت بر کسب و کارهای آنلاین، مورد تایید است. شما خودتان را جای مشتریها بگذارید! آیا از هر جایی خرید میکنید؟ چه تضمینی برای آنها وجود دارد که مورد سوءاستفاده قرار نگیرند؟ چه تضمینی برای حفظ حقوق خریداران و امکان شکایت آنها در صورت بروز مشکل وجود دارد؟ اینماد یا نشان اعتماد الکترونیکی دقیقا همین نقش را دارد . این مسئله در طراحی سایت فروشگاهی اهمیت بسیار زیادی دارد. فروشگاههای اینترنتی در هر زمینهای باید هرچه سریع تر نسبت به اخذ نماد الکترونیکی خود اقدام کنند. اما مراحل اخذ اینماد به چه صورت است؟ کدام کسب و کارها به آن نیاز دارند؟
اینماد چیست؟
اینماد یک نشان آبیرنگ است که از سمت مرکز توسعه تجارت الکترونیکی به کسب و کارهای خرید و فروش آنلاین داده میشود. این نماد یک پل میان خریدار و فروشنده است که اعتماد متقابل میان آنها را ایجاد میکند. از یک طرف خریدار از محصولات و خدماتی که خریداری میکند، مطمئن خواهد بود و از طرف دیگر، فروشنده نسبت به اطلاعات شخصی خود امنیت بیشتری خواهد داشت. در صورت هرگونه مشکل نیز دو طرف میتوانند از طریق مراجع قانونی پیگیری کنند. ایجاد فضای تجارت الکترونیکی ایمن و پایدار یکی از اهداف اعطای ای نماد به کسب و کارهای اینترنتی بهخصوص به شیوه B2C است. البته این را هم باید بگوییم اخذ اینماد برای سایتهایی است که خرید و فروش در آنها انجام میشود. اگر وبسایت شما آموزشی، خبری و … است نیازی به اینماد ندارید. در واقع نشان تجارت الکترونیکی برای سایتهایی است که در آنها درگاه پرداخت آنلاین وجود دارد.
انواع اینماد
دو نوع اینماد برای صاحبان کسب و کارهای اینترنتی وجود دارد:
- اینماد تک ستاره: برای فروشگاههای آنلاینی که گواهینامه SSL ندارند. (گواهینامه SSL به صورت سالانه قابل خریداری و تمدید کردن است. کاربرد آن نه تنها برای دریافت اینماد دوستاره که برای بهبود سئو و ایمن کردن اطلاعات داخل سایت نیز میباشد. همان قفل سبز رنگی که در کنار آدرس سایت وجود دارد.
گواهینامه SSL
- اینماد دوستاره: برای فروشگاههای آنلاینی که گواهینامه SSL دارند.
چرا باید برای وبسایتمان اینماد بگیریم؟
تحقیقات انجام شده بر روی اعتمادسازی میان کاربران و فروشگاههای آنلاین نشان داده است که تایید ارگان یا نفر سوم بر روی میزان اعتماد سازی کاربران تاثیر بسیار زیادی دارد. اینماد تاییدی است که از سوی کشور و مطابق با قانون به دارندگان فروشگاههای اینترنتی داده میشود. از آنجایی که اعتماد، جرقهی شکلگیری خرید مشتریان است، داشتن اینماد اهمیت دو چندان مییابد. بعبارتی ریزش مشتریهای داخل قیف فروش به سمت خرید بالقوه را افزایش خواهد داد. برای ایجاد این اعتماد، چند فاکتور تاثیرگذار وجود دارد:
- اخذ اینماد: بیشترین تاثیر بر روی اعتمادسازی میان کاربران و فروشندگان آنلاین را دارد. کاربر زودتر به سایت شما اعتماد میکند و مطمئن میشود که با یک فرد حقیقی در ارتباط است. در کنار اینها گرفتن ای نماد برای قرارداد بستن با پست و گرفتن درگاه اینترنتی ایمن نیز لازم است.
- بخش نظرات کاربران
- مشخص بودن آدرس و مشخصات افراد حقیقی صاحب فروشگاه
کدام فروشگاه ها یا شرکت ها باید نماد اعتماد الکترونیکی دریافت کنند؟
اگر در داخل سایت خود محصولات یا خدمات را به فروش میرسانید که به درگاه پرداخت اینترنتی نیاز دارید. در کنار این درگاه به نشان تجارت اینترنتی نیاز نیاز خواهید داشت. اخذ اینماد شرایط خاص خود را دارد. تمامی وبسایتهای فروشگاهی کالا، پوشاک، وسایل دیجیتال، وسایل خانگی، مبلمان، صنایع دستی، پکیجهای آموزشی و … واجد گرفتن اینماد هستند. البته در داخل وب سایت رسمی اینماد، در مورد اقلام ممنوعه و اقلام با شرایط خاص (دارو، دام و …) توضیحات لازم آورده شده است.
شما اگر واجد شرایط زیر هستید، میتوانید همین الان، خیلی راحت درخواست خود را در سایت https://enamad.ir ثبت کنید.
- محصولات یا خدمات برای فروش
دقت داشته باشید که اگر محصولات و یا خدمات را تنها معرفی میکنید و خریدی در سایت شما اتفاق نمیافتد، نیازی به اینماد ندارید. این نشان برای آن دسته از فروشگاه هایی است که خرید و فروش در آنها اتفاق میافتد.
- داشتن محصولات و خدمات برای فروش به طور شفاف
شما باید تعدادی محصول و خدمات برای فروش داشته باشید. یکی از شروط گرفتن اینماد، داشتن محصولات و خدمات تعریف شده و قابل خرید در داخل سایت است.
- فرد درخواست دهنده باید فرد دارای امتیاز دامنه باشد
کسی که اعتبار دامنه سایت به نام اوست، باید درخواست ثبت اینماد را ثبت کند. چنانچه دامنه برای متقاضی حقوقی است، نام شرکت باید در درخواست ثبت شود.
- تایید نهایی صلاحیت
شرط دیگر گرفتن اینماد این است که صلاحیت فرد یا شرکت باید به طور قانونی و از طرف پلیس ناظر بر اماکن عمومی تایید شود. برای این کار نیازی نیست که شما به طور حضوری مراجعه کنید. بلکه مراتب کار و روند تایید نهایی در سامانه ثبت میشود. نتیجه نیز به آدرسی ایمیلی که در زمان ثبت نام وارد کردهاید، ارسال میشود. دو حالت در این بخش وجود دارد. یا پروسه اخذ نشان اعتماد الکترونیکی شما با موفقیت تمام میشود، یا رد صلاحیت میشوید. در حالت دوم، پرونده شما در حالت تعلیق قرار میگیرد. در این حالت نمیتوانید مجددا برای درخواست اینماد درخواست دهید، اما میتوانید از طریق پنل کاربری خود درخواست فرجامخواهی را نسبت به بررسی مجدد مدارک و درخواست خود داشته باشید.
نکته) در این صورت دادگاهی برای رسیدگی به درخواست فرجامخواهی شما تشکیل میشود که باید به همراه مدارک لازم در آن جلسه حضور پیدا کنید. هرچند، هرچند در حالت کلی بسیار کم و نادر پیش میآید که درخواست شما رد صلاحیت شود، برای همین جای نگرانی وجود ندارد. شما کافیست مراحل را به طور کامل و شفاف انجام دهید.
- داشتن سن قانونی
متقاضیان دریافت اینماد باید بالای 18 سال سن داشته باشند. قبلا برای آقایان داشتن کارت پایان خدمت الزامی بود، اما قوانین جدید دیگر نیازی به ارائه کارت پایان خدمت ندارد.
مراحل دریافت ای نماد
حواستان باشد، برای دریافت ای نماد نیازی به دوره و هزینه کردن برای انجام مراحل آن ندارید (به جز هزینههایی که مربوط به ثبت نام میباشد). اتفاقا تنها موردی که کسب و کارهای اینترنتی خودشان میتوانند به راحتی اقدام به انجام آن کنند، گرفتن نشان تجارت الکترونیکی است. پیش از همه چیز شرایط ذکر شده در بالا را چک کنید. شما باید بالای 18 سال سن، دارای یک فروشگاه اینترنتی ثبت شده و محصولات مشخص باشید و مدارک خود برای آپلود کردن را آماده کرده باشید. و اما مراحل گرفتن اینماد برای وبسایتها:
- به آدرس enamad.ir بروید. در تب بالای سایت به قسمت “کسب و کارها” بروید. زیرمنوی “ثبت نام و ورود به پنل کاربری” را انتخاب کنید.
- پنجرهی جدید برای شما باز میشود. بر روی “ایجاد حساب کاربری” کلیک کنید.
ایجاد حساب کاربری
- در کادر بالا، نوع شخصیت (حقیقی/حقوقی) را انتخاب کنید. اگر یک شخص واحد هستید که میخواهید اینماد بگیرید شخص حقیقی و اگر مجموعهای از طرف شما این کار را انجام میدهد، حقوقی را انتخاب کنید. جاهای خالی را پر کنید، دو تیک انتهای کادر را نیز فعال کنید. سپس بر روی تأیید کلیک کنید.
- بعد از انجام مراحل بالا، وارد آدرس ایمیلی که ثبت کردهاید، شوید. لینکی از طرف سایت اینماد برای شما ارسال شده است تا صحت ایمیل شما تایید شود. بر روی لینک کلیک کنید، تا ثبت نام کامل شود.
- سپس دوباره وارد سایت اینماد شوید. از منوی “کسب و کارها” بروید به زیر منوی “ثبت نام و ورود به پنل کاربری” بروید، همان کاری که در مرحله اول انجام دادید. اکنون داشبورد متقاضیان برای شما فعال شده است.
داشبورد متقاضیان در سایت اینماد
- همانطور که از ظاهر داشبورد مشخص است، کار کردن با آن بسیار آسان است. قبل از همه چیز به بخش “تکمیل اطلاعات” بروید. فرمی در اینجا وجود دارد که فیلدهای مختلف آن را با دقت پر میکنید. در بخش اطلاعات تماس، شماره تلفنی که وارد میکنید باید به نام شخص متقاضی اینماد باشد.
- فرم قبلی که تمام شد، نوبت به بارگذاری مدارک میرسد. تمامی مدارکی که در این بخش وجود دارد، را آپلود کنید. سعی کنید تصاویر با کیفیت، واضح و روشن از مدارک ارسال کنید. در غیر این صورت پروسه اخذ نشان تجارت الکترونیکی شما عقب میافتد.
- حال به منوی سمت راست بروید، تا به اینجا تکمیل اطلاعات و بارگذاری مدارک را انجام دادهاید، نوبت به احراز اطلاعات میرسد. شماره تلفن همراه و شماره تلفن ثابت را در این بخش تایید میکنید.
احراز اطلاعات تماس در اخذ اینماد
- حال به منوی سمت راست بروید و در بخش “کسب و کار” گزینه “افزودن دامنه” را انتخاب کنید. گزینه غیرصنفی را انتخاب کنید. فیلدهای این بخش که مربوط به کسب و کار اینترنتی شما است را نیز کامل کنید.
- برای بخش آدرس، اگر محل کار فیزیکی دارید که آدرس آن را وارد کنید. اگر هم نه آدرس محل زندگی و شماره تلفن ثابت خانه را وارد کنید. در بخش “سامانه اعتبار سنجی” گزینه شهروند را انتخاب کنید. سپس محل کسب و کار را بر روی نقشه تعیین کنید.
- در نهایت بر روی دکمه نارنجی رنگ “دریافت کد رهگیری آدرس پستی” کلیک کنید. حال درخواست شما به اداره پست ارسال شده است. در اینجا صفحهای برای شما باز میشود که باید هزینه ارسال محموله پستی که 17 هزار تومان است را پرداخت کنید. یک بسته پستی به آدرسی که دادهاید ارسال خواهد شد.
وارد کردن اطلاعات کسب و کار
- هزینهی پست را که واریز کردید، به صفحه قبل برگردید، یک نام کاربری و رمز در این بخش وجود دارد. برای چه کاری است؟ برای این است که شما در داخل سایت خود پروفایل کاربری با این مشخصات بسازید. ماموران اینماد با آن رمز و پسورد فرایند خرید و ارسال محصولات شما را چک کنند.
خب صبور باشید چیز زیادی نمانده است:
- حال به داشبورد خودتان برگردید، گزینه تایید فنی را انتخاب کنید. روشهای مختلفی در اینجا برای ثابت کردن اینکه شما مدیر سایت هستید، وجود دارد. هر کدام که برایتان آسانتر است را انتخاب کنید.
- مرحله بالا را که انجام دادید، یک فرم نظرخواهی در منوی “کسب و کار” وجود دارد که آن را پر کنید.
تبریک میگوییم شما مراحل ثبت درخواست اینماد برای کسب و کار آنلاین خود را به درستی انجام دادهاید. اگر به بخش “وضعیت چک لیست” در منوی کسب و کار بروید، صفحهای برای شما باز میشود. در داخل این صفحه نکاتی که باید رعایت شود و فعالیتهایی که باید انجام دهید آورده شده است.
نکته مهم) بعد از اینکه از اجرای تمام فعالیتها مطمئن شدید، گزینه “ارسال جهت بررسی توسط کارشناس” را انتخاب کنید. دو یا سه روز پروسه بررسی درخواست طول میکشد. نتیجه را نیز در همان داشبورد خود میتوانید چک کنید. تنها کاری که مانده پر کردن تعهدنامهای است که در صورت تایید درخواست شما فعال میشود.
مرحله آخر درخواست اینماد
- بر روی تعهدنامه که کلیک کنید، متن را بخواهید و گزینه “تایید” را بزنید.
- حال هزینهای که باید بخاطر دریافت اینماد پرداخت کنید را در اینجا واریز خواهید کرد. گزینه پرداخت را بزنید و 175 هزار تومان را به پرداخت کنید. اینماد شما با پرداخت این مبلغ آماده است.
پروسه اینماد شما تمام شده است، منتظر تاییدیه نهایی باشید و کسب و کار خود را با انرژی ادامه دهید.
مجوز دریافت اینماد از کجا صادر میشود؟
مجوز دریافت اینماد تنها و تنها از سازمان مرکز توسعه تجارت الکترونیکی کشور صادر میشود. این نماد اعتمادی است که مرکز نظارت بر کسب و کارهای آنلاین به منظور رفاه و امنیت فروشندگان و خریداران انجام میدهد. داشتن ای نماد به این معنا است که هویت و زمینه کاری شخص یا شرکت مورد نظر کاملا قانونی است و مدارک و احراز هویت آنها کاملا مورد تایید است. پس خریداران به دور از نگرانی میتوانند از خدمات سایت بهرهمند شوند.
از کجا بدانیم اینماد معتبر است؟
داشتن یک علامت در صفحه اصلی سایتهای فروشگاهی به معنای اینماد معتبر نیست. بلکه با کلیک کردن بر روی علامت آن داخل هر سایتی، باید وارد سایت اینماد شوید. در صفحهای که برای شما باز میشود، اطلاعات خاصی در مورد شرکت، صاحب آن، نوع فعالیت، تاریخ اعطای اینماد؛ تاریخ اعتبار، اطلاعات تماس، آدرس، پست الکترونیکی و … وجود دارد و این برای همه قابل نمایش است. در همین بخش سوابق کسب و کار از جمله پاسخگو بودن به شکایات، تاخیر در پاسخ دهی و … نیز نمایش داده شده است. در همین بخش نیز میتوانید گزارش تخلف و شکایت خود را مطرح کنید تا در کوتاهترین زمان به آنها رسیدگی شود.
فروش بیشتر با داشتن نماد اعتماد الکترونیکی
نکات پایانی و آنچه بعد از اخذ اینماد باید انجام دهید
شما بعد از گرفتن اینماد باید نسبت به تمام اخطاریهها، تذکرها، بازدیدها و … نهایتا طی دو روز پاسخگو باشید. هزینه دریافت اینماد به صورت آنلاین و از خود سایت اخذ نشان اعتماد الکترونیکی است. اما اگر به هر دلیلی نمیتوانید یا وقت انجام مراحل آن را ندارید، میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید تا پروسه قانونی و کامل را برای شما انجام دهیم.
تمدید اینماد چگونه است؟
نکته مهم) شما از هر تاریخی که نشان اینماد خود را دریافت کردهاید، به مدت دو سال اعتبار خواهد داشت. برای تمدید آن باید 2 هفته قبل از اینکه تاریخ اعتبار تمام شود، به داشبورد خود مراجعه کنید و به بخش تمدید بروید.
چقدر طول میکشد اینماد صادر شود؟
شما با طی کردن مراحلی که در بالا گفته شد، نهایتا دو روز منتظر اینماد خود خواهید بود. این پروسه در گذشته زمانبرتر بود اما امروزه کوتاه تر شده است.
آیا برای دریافت اینماد به ثبت شرکت نیاز است؟
خیر، دریافت اینماد برای ایمن کردن درگاه پرداخت الکترونیکی است. لازمه دریافت آن، دامنه ثبت شده به نام متقاضی است و به ثبت شرکت نیازی نیست.
آیا کارت پایان خدمت برای گرفتن ای نماد الزامی است؟
داشتن کارت پایان خدمت قبلا جزو شرایط بود، اما امروزه این شرط برداشته شده است. شما مدارکی از جمله شناسنامه، کارت ملی، سند منزل یا اجاره نامه (اگر مستاجر هستید) را وارد میکنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
الگوریتم ها و قوانین اینستاگرام
لینکدین چیست و چرا برای کسب و کار شما اهمیت دارد؟
بازاریابی چریکی یا گوریلا مارکتینگ
بهترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
دیدگاهتان را بنویسید