گوگل ادز چیست؟
گوگل ادز که قبلاً ادوردز هم نامیده می شد توسط شرکت گوگل ایده پردازی شده و اکنون در اختیار کاربران این موتور جستجوگر، برای افزایش درآمد و رشد کسب و کار افراد قرار دارد. گوگل ادوردز امکانی را فراهم می کند که شما مخاطبانی را از هر منطقه ای که مد نظرتان می باشد و در هر زمینه ای به صورت کاملاً هدف مند جذب کنید؛ مثلاً اگر بخواهید یک نوع شلوار را فقط برای افرادی با رده سنی 17 الی 20 پیشنهاد دهید و دوست دارید این افراد در شهری از کشور هلند و در محله ای از خیابان خاصی باشند، با استفاده از گوگل ادز چنین چیزی غیر ممکن نیست. البته لازم به ذکر است که به دلیل تحریم های گوگل یک سری مشکلاتی برای کاربران ایرانی پیش می آید که قابل حل است و جای نگرانی ندارد ولی بعضی از شگفت انگیزترین امکانات گوگل ادز برای ایران کارایی نخواهد داشت.
در حقیقت، گوگل ادوردز یک چرخه یا یک پل ارتباطی میان کاربران و سایت هایی است که خدماتی را در هر زمینه ای ارائه میکنند. این سامانه توانایی هایی دارد که مهم ترین آن راهنمایی کاربران به صورت هدف مند به کسب و کارهای مرتبط می باشد، این ویژگی منحصر به فرد گوگل ادز باعث رشد محبوبیت قابل توجه میان صاحبان مشاغل و کسب و کارها شد و امروزه یکی از منابع درآمدی گوگل است. خب تا به این جا متوجه شدیم که گوگل ادز یا آگهی در گوگل یک روش تبلیغی به مانند روش های دیگری مثل تیزر های تلویزیونی و یا پوستر هایی که در سطح شهر پخش می شود می باشد ولی با این تفاوت که تبلیغات گوگل در بستر وب و اینترنت می باشد. همچنین دارای ویژگی ها و امکاناتی است که بازده بیشتری نسب به تبلیغات دیگر دارد و در جذب مخاطب هدفمند بسیار قوی عمل می کند. در ادامه به بررسی نحوه کار ادوردز و نحوه چگونه استفاده کردن از این سامانه خواهیم پرداخت تا بتوانید حداکثر بازده از آن را بدست آورید پس تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.
تبلیغات گوگل ادز چیست؟
گوگل ادز یا ادوردز (google ads) یکی از روش های تبلیغ در بستر وب می باشد که توسط گوگل برای مخاطبان ابداع شده است، در این نوع تبلیغات که حالت های مختلفی دارد، تبلیغ دهندگان می توانند با پرداخت هزینه در نمایش های گوگل که اصلی ترین آن موتورجستجوی خود گوگل است ظاهر شوند. این نوع تبلیغ در گوگل هدفمندتر و بهینه تر از هر نوع تبلیغی می باشد فرض کنید شرکت شما در زمینه فروش محصولات و کالاهای لوکس فعالیت می کند، همچنین متقاضی برای کالای شما وجود دارد و حاشیه سود شما نیز مقدار قابل توجهی است. در این زمان اگر شما بخواهید سایتتان را به صورت روند عادی برای موتورهای جستجو سئو و بهینه کنید ممکن است تا چندین ماه زمان برده و شما بازار هدفتان را از دست بدهید. یا شاید شما تمایل داشته باشید که در سریعترین زمان ممکن محصولات و خدماتتان را به فروش برسانید. در این زمان است که از گوگل ادز به عنوان فرشته ی نجات یاد می کنیم، چرا که با پرداخت هزینه می توانیم در سریع ترین زمان ممکن، تبلیغات خود را در گوگل مشاهده کنیم. غدر واقع استفاده از تبلیغات گوگل می تواند شما را سریعتر و هدفمندتر در نتایج جستجو ظاهر کند اما شما برای اینکه از این خدمات فوق العاده گوگل استفاده کنید باید هزینه های آن را نیز پرداخت کنید. در ادامه قصد داریم تا برخی از نکات مهم در استفاده از این روش تبلیغی را شرح دهیم.
انواع تبلیغ در گوگل ادز
برای تبلیغ در گوگل و بهره مندی از مزایای آن ابتدا باید با انواع تبلیغ در گوگل ادز آشنا شوید که عبارت اند از:
- CPC: نوعی از ادوردز گوگل است که به ازای هر کلیکی که روی تبلیغ شما انجام می گیرد باید هزینه را به گوگل بپردازید (cost per click). (توضیح کامل تر در ادامه)
- CPM: روش دیگری برای تبلیغ در گوگل ادز می باشد که فرد داوطلب به ازای هر هزار بازدید مبلغی را پرداخت می کند (نه به ازای کلیک). شاید برای شما سؤال پیش بیاید که این روش چه مزیتی نسبت به CPC دارد، چون در CPC به ازای هر کلیک مبلغی دریافت می شود و بازدید افراد نامحدود است. خب باید گفت که زمانی وجود دارد که شرکت در مسیر برندینگ (Branding) فعالیت می کند و نیاز اصلی جذب مخاطب نیست در این مواقع این نوع تبلیغ بسیار می تواند در پیش برد اهدافش مؤثر باشد و به نوعی نام شرکت و یا برند آنقدر در جستجوها دیده شود که در ذهن مردم به عنوان مرجع اصلی شناخته می شود.
- CPA: اگر بخواهید برای هر ورود به سایتتان از طریق تبلیغ فقط زمانی هزینه پرداخت کنید که توسط مشتری عملی انجام شود، CPA بهترین گزینه است. چون با این متد هدفی تعریف می کنید که اگر به انجام رسد، شما می بایست هزینه را پرداخت کنید. برای مثال کاربری به سایت شما (از طریق تبلیغ گوگل) وارد می شود و می خواهید قبل از خارج شدن از سایت مثلاً فایلی را دانلود کند (فایل خاصی که در نظر دارید و می تواند تعداد متغیری داشته باشد) بدین منظور میتوانید درون سایت گوگل ادز این هدف را تعیین کنید و به ازای هر دانلود فایل مبلغی را پرداخت کنید.
- GDN: گول ادز شبکه ای از سایت هایی را تشکیل داده است که این سایت ها مجوز گذاشتن تبلیغات گوگل را درون سایتشان به ادوردز داده اند و شما می توانید به جای سرمایه گذاری روی CPC، پوستر یا ویدیو و یا هر چیز گرافیکی که در نظر دارید را درون این شبکه با پرداخت هزینه قرار دهید. به این شبکه Google Display Network یا به اختصار GDN می گویند که می تواند در مواقعی مفید باشد. به دلیل محبوبیت و اهمیت بالایی که CPC دارد در ادامه به توضیح کامل تری از CPC یا همان پرداخت هزینه به ازای هر کلیک می پردازیم و با چند مثال سعی می کنیم این روش را بهتر درک کنید.
نحوه کار گوگل ادز (CPC)
گوگل ادز به این صورت کار می کند که برای نمایش تبلیغ شما برای هر تعداد افرادی، هیچ مبلغی را دریافت نمی کند ولی به ازای هر کلیک روی آن تبلیغ مبلغی از حساب گوگل ادز تان کم می شود. برای مثال: در نظر بگیرید صاحب یک مغازه بستنی فروشی هستید و تبلیغات مغازه خود را بر عهده گوگل گذاشته اید. گوگل موظف است تا تبلیغ مغازه شما را به همه نشان دهد ولی برای این کار پولی دریافت نمی کند در عوض برای هر فردی که از طریق او وارد مغازه تان شود شما باید هزینه ای را پرداخت کنید. به نظرم با مثالی که در بالا گفته شد باید کاملاً متوجه شده باشید که گوگل ادز چگونه کار می کند ولی نکته ی دیگری که وجود دارد این است که هر کلمه ای را برای مخاطب نمایش نمی دهد.
همان مثال قبلی را در نظر داشته باشید، شما به گوگل گفته اید تا تبلیغ بستنی کاکائویی شما را بکند پس زمانی که فردی از گوگل می پرسد می خواهم بستنی تهیه کنم، گوگل به هیچ عنوان نام مغازه شما را نخواهد برد ولی زمانی که فرد دیگری بپرسد در کجا می توانم بستنی کاکائویی تهیه کنم آن وقت شما یکی از گزینه های پیشنهادی گوگل خواهید بود. پس گوگل فقط و فقط کلمه ای را تبلیغ می کند که دقیقه به آن اشاره کرده باشید نه کلمات هم خانواده و مترادف. با این اوصاف اهمیت انتخاب کلمات بسیار افزایش پیدا می کند که این امر امروزه باعث به وجود آوردن حوزه هایی شده است که فقط در این رشته فعالیت میکنند یعنی انتخاب کلمات درست و متناسب با حرفه ی شما. در واقع زمانی که از این روش استفاده می کنید شما می توانید کلماتتان رو به سه نوع در گوگل نمایش دهید:
- فقط و فقط هنگامی که کلمه مورد نظر شما جستجو شد آن را نمایش دهد
- فقط اگر قبل و بعد از کلمات شما نیز کلمه باشد به کاربر نمایش دهد
- هر متنی که کاربر جستجو کند و کلمه هدف شما آنجا باشد به کاربر نمایش دهد
البته بخشی نیز در ادز گوگل در نظر گرفته شده است که کلماتی که نمی خواهید همراه با آن در گوگل نمایش داده شوید را وارد کنید تا در کلمات اشتباه نشان داده نشوید. به عنوان مثال فرض کنید شما خدمات طراحی لوگو را انجام می دهید و کلمه اصلی شما نیز طراحی لوگو می باشد، اگر شما قصد آموزش نداشته باشید و بر روی حالت دوم نیز تبلیغ خود را تنظیم کرده باشید در آموزش طراحی لوگو نیز نمایش داده می شوید و به این صورت سرمایه خود را از دست می دهید. در واقع شما باید تنظیمات را به خوبی انجام دهید تا بیشترین سود را برای شما داشته باشد. اگر مطالب بالا را خوب درک کرده باشید متوجه خواهید شد که گوگل ادز یک سامانه بسیار قدرتمند در زمینه تبلیغات می باشد که بسیار هم کاربردی است ولی هر چقدر که کاربردی و قدرتمند می باشد به همان اندازه کار با این ابزار سخت و نیاز به تجربه و نخصص دارد. افرادی بوده اند که تنها با داشتن یک دانش جزئی وارد این عرصه شدند و جز صرف هزینه های هنگفت و زمان هیچ سودی برایشان نداشته است. پس هرچه قدر که این ابزار می تواند در رشد و بهبود کسب و کارتان نقش مهمی داشته باشد این امکان نیز وجود دارد که با بی قدار به آب زدن، باعث ورشکسته شدن شما نیز شود.
هزینه تبلیغ در گوگل ادز (CPC)
خب شاید یکی از سؤالاتی که ذهن بسیاری را پس از آشنایی با گوگل ادز درگیر کند، هزینه این نوع از تبلیغات باشد. همانطور که اشاره شد گوگل بابت نشان دادن تبلیغ شما هیچ هزینه ای دریافت نمی کند ولی اگر فردی روی ادوردز شما کلیک کند این مسئله باعث کسر هزینه ای از حساب گوگل ادز شما خواهد شد. حال باید برسی شود که هر کلیک چقدر برای هر فرد آب می خورد؟ قبل از بررسی این موضوع در نظر داشته باشید که هزینه هر کلیک یا PPC (مخفف Pey-Per-Click) ثابت نیست و با مزایده هایی که برگزار می شود این مبلغ محاسبه می شود. حال مسئله ی بعدی این است که مزایده چگونه برگزار می شود و چه تبلیغاتی در این مزایده برنده خواهند بود؟
حتماً می دانید که هر صفحه ی گوگل می تواند ده گزینه و یا حتی کمتر را نمایش دهد. پس اگر تعداد افرادی که می خواهند در یک کلمه واحد، تبلیغات ادز بروند زیاد باشد گوگل مجبور می شود تا مزایده ای بر گذار کند و هر فردی که مبلغ پیشنهادی بالایی را داشته باشد برنده این مزایده خواهد بود. با این اوصاف و تعداد کلماتی که هر روزه افراد مختلف می خواهند روی آن تبلیغ داشته باشند باید مزایده هایی با تعداد بالا انجام شود که همین طور هم هست و در یک روز شاید میلیون ها مزایده در سراسر جهان صورت می پذیرد. در نظر داشته باشید که این مزایده ها زمانی به وجود می آیند که بیش از یک نفر خواستار ادوردز روی یک کلمه باشد.
جایگاه تبلیغ شما (CPC)
گزینه هایی که در گوگل نمایش داده می شود به صورت رتبه بندی می باشد و مطمئن باشید که گزینه های برتر مانند یک و دو بسیار ارزشمند تر از گزینه های دیگر اند حال چه برسد به صفحات دیگر. برای مثال همان مغازه بستنی فروشی را فرض کنید، دوست دارید فردی که آدرس یک بستنی فروشی را از گوگل می پرسد اولین آدرس کدام مغازه باشد؟ و به نظر شما فرد ابتدا به آدرس اول می رود یا به آدرس بعدی؟ پس هرچه قدَر تبلیغ شما در رنک بالاتری قرار بگیرد بازده تبلیغ شما بیشتر می شود. اینکه کدام آدرس را گوگل قبل از همه به گوش مخاطب برساند توسط معیار هایی سنجیده می شود که یکی از آن معیارها مبلغ پیشنهادی شماست؛ یعنی هر چقدر شما به گوگل پول بیشتری را پیشنهاد کنید، زود تر از بقیه شما را معرفی می کند چون اگر یک مشتری برای مغازه شما بیاورد مبلغ بیشتری را صاحب می شود تا آن مشتری را به مغازه های دیگر راهنمایی کند.
اما این مسئله دلیل نمی شود که شما هر رقمی را که دوست داشتید پیشنهاد کنید چون بالاخره بودجه هر فردی محدود است و باید طوری برنامه ریزی شود تا از آن بودجه حداکثر بهره برده شود. برای مثال رقیب شما پیشنهاد 0.5 دلاری برای هر کلیک را به گوگل داده است پس اگر شما پیشنهاد 0.6 دلاری را داده باشید با حداقل صرف هزینه هم مزایده را برده اید و هم رتبه بهتری در نمایش تبلیغتان خواهید داشت. ولی اگر پیشنهاد شما 1 دلار باشد درست است که مزایده را برده اید ولی بودجه ای که باید در نظر داشته باشید بیشتر از وقتی باشد که 0.6 سنت را پیشنهاد داده اید تا همان اندازه مخاطب جذب کنید و درآمد داشته باشید.
چگونه مبلغ درست را برای کلمه کلیدی مورد نظر انتخاب کنیم؟
برای اینکه بتوانید مبلغ را به حداقل برسانید باید نکات مختلفی را رعایت کنید و این بحث کمی تخصصی و نیازمند تجربه می باشد. پس اگر تجربه این کار را ندارید بهتر است کارتان را به افرادی بسپارید که تجربه موفق در زمینه گوگل ادز داشته اند. بگذارید با یک مثال برایتان موضوع را شفاف تر کنم: یکی از مشتریان ما کالایی را ارائه می کرد که قیمت محصول بالای 40 میلیون تومان بود و با بررسی صحیح پرسونای مشتری، متوجه این موضوع شدیم که فردی که تمایل به خرید این محصول را داشته باشد به احتمال زیاد از تمامی سایت ها قیمت ها و کیفیت کالا را استعلام خواهد کرد. با توجه به این موضوع ما تصمیم گرفتیم قیمت ادز گوگل را کاهش و به جای آن صفحه فرودی بهتر از رقیبان طراحی کنیم که نیاز مخاطب را برطرف سازد. از همین روش، موفق شدیم با کاهش هزینه های تبلیغات گوگل فروش محصول را نیز بالاتر ببریم. پس نکته ای که وجود دارد این است که ابتدا باید حوزه شما بررسی و نسبت به حوزه ی شما تصمیم گیری شود. به عبارتی یک دارو برای همه سازگار نیست.
امتیاز کیفی گوگل ادز چیست؟
معیار دیگری که در جایگاه یا رتبه تبلیغ شما بسیار تأثیر گذار است، Quality Score می باشد که از مبلغ پیشنهادی شما نیز مهم تر است. بدین معنا که اگه حتی مبلغ پیشنهادی شما دوبرابر رقیبتان باشد ولی Quality Score پایین تری داشته باشید تبلیغ شما نمایش داده نخواد شد. Quality Score ارزشی از یک تا ده دارد که بر اساس معیار هایی مانند CTR (نسبت کلیک به نمایش تبلیغ)، مرتبط بودن سایت و کار شما با تبلیغ و کلمه مورد نظر، صفحات Landing و… محاسبه می شود که هرچقدر این عدد به ده نزدیک تر باشد تبلیغ شما در جایگاه بالاتری قرار خواهد گرفت. شاید دو خط بالا کمی گنگ بوده و نتوانسته باشید محتوای کلام را درک کنید پس بهتر است با مثالی دیگر توضیح داده شود. همان مغازه بستنی فروشی را در ذهن خود بسازید. زمانی تبلیغ شما توسط گوگل در ابتدا نمایش داده می شود که معیارهای بالا را در شما بیابد؛ یعنی اگر تبلیغ شما نمایش داده شده و مخاطبان جذب شدند و به مغازه شما مراجعه نمودند پس شما یک امتیاز مثبت نزد گوگل خواهید داشت (CTR بالا، تبلیغ شمارا دیدند و روی آن کلیک کردند). حال اگر مخاطبان مغازه شما را انتخاب کردند ولی نیازشان برطرف نشد (اصلاً تبلیغ شما مرتبط با کار شما نبود) مثلاً دستمال کاغذی که شما تبلیغش را کرده اید را نیاز داشتند ولی شما کارتان فروش بستنی است و ارتباطی با هم ندارند پس یک امتیاز منفی برای شما منظور می گردد.
معیار مهم بعدی برای گوگل، صفحه ی Landing یا فرود است. این صفحات نقش انتقال مخاطبان و مشتریان به قسمت های دیگر را بر عهده دارند که هرچه قدر در این مورد قوی تر عمل شود امتیاز بالاتری را در Quality Score خواهید داشت. برای درک بهتر Landing Page ها و دلیل این که چرا یکی از معیار های گوگل ادز می باشد به مثال زیر توجه کنید. فرض کنید تمامی مراحل را درست رفتید یعنی تبلیغ بستی کاکائویی را کردید و مخاطب نیز جذب مغازه شما شد و نیازش هم برطرف گردید. حال اگر شما بتوانید مخاطب یا مشتری را قانع کنید که از محصولات دیگر شما مثل طعم های دیگر بستنی را تهیه کند و یا خدماتی مرتبط با کسب کارتان را نیز ارائه کنید، در نزد گوگل ادز ارزشمند تر خواهید بود و این سامانه می فهمد که شما بهتر می توانید نیاز مخاطبان را در زمینه مرتبط رفع کنید.
در نهایت برای هر کلیک چه مبلغی را خواهیم پرداخت؟
خب بعد از طی تمامی مراحل بالا و تعیین رتبه تبلیغتان هزینه نهایی محاسبه می شود به این صورت که مبلغ پیشنهادی تبلیغی که یک رتبه کم تر از شماست به اضافه ی یک سنت. حال با یک مثال کامل تمامی مراحل ذکر شده را توضیح داده می شود: فرض کنید چهار شرکت برای تبلیغ روی کلمه «خرید دستگاه های صنعتی» ادوردز رفته اند که مدیر یکی از این شرکت ها شما هستید. مبالغ پیشنهادی برای هر شرکت A،B،C،D به صورت زیر است
مبلغ پیشنهادی برای هر کلیک شرکت ها
0.4 دلار A
0.5 دلار B
0.8 دلار C
0.7 دلار D
بیشترین مبلغی که برای هر کلیک می توانندبپردازند
0.6 دلار
0.8 دلار
1.3 دلار
1.5 دلار
خب حال وقت محاسبه Quality Score توسط گوگل می باشد که بر طبق معیار هایی که گفته شد برای هر یک امتیازاتی به صورت زیر در نظر گرفته شده است:
امتیازات (Quality Score) شرکت ها
8 A
5 B
5 C
7 D
در نتیجه رتبه بندی به صورت B, A, C, D خواهد بود و هزینه هر کلیک برای شرکت B برابر با 0.5 دلار، برای شرکت A برابر با 0.6 دلار، برای شرکت C برابر با 0.7 دلار و برای شرکت D برابر با 0.8 دلار خواهد بود. بازاریابی، مخصوصاً در سطح های حرفه ای ممکن است به اوج سختی خود برسد و ممکن است در مواقعی شما شکست بخورید؛ اما سعی که در این میان یک استثنا وجود دارد و آن هم زمانی اتفاق می افتد که مبلغ نهایی محاسبه شده بیشتر از بیشترین مبلغی که برای هر کلیک میتوان پرداخت کرد باشد و یا تنها یک نفر برای کلمه مورد نظر درخواست داشته باشد که در این مواقع مبلغ نهایی بیشترین پیشنهاد فرد خواهد بود. امیدوارم با این مثال کامل متوجه قضیه شده باشید.
جمع بندی
در محتوای نوشته شده سعی شد تا یک دید کلی از تبلیغات گوگل (Google Ads) شکل بگیرد ولی این پایان کار نیست و باید در این زمینه تخصص و تجربه کافی داشته باشید تا از بودجه ای که به این موضوع اختصاص داده می شود بیشترین بهره را ببرید. در ادامه به انواع تبلیغاتی که می توانید در گوگل ادز داشته باشید پرداختیم و یکی از مهم ترین و محبوب ترین تبلیغ (CPC) را با مثال های گوناگونی شرح داده شد. یکی از نکات مهم دیگر برای ورود به حوزه گوگل ادز دانستن اصطلاحات مهم و کاربردی می باشد که در پایان لینک دانلود PDF اصطلاحات مهم و کاربردی گذاشته شده است…
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
الگوریتم ها و قوانین اینستاگرام
لینکدین چیست و چرا برای کسب و کار شما اهمیت دارد؟
بازاریابی چریکی یا گوریلا مارکتینگ
بهترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
دیدگاهتان را بنویسید