تولید محتوا چیست؟
تولید محتوا امروزه به یکی از مهم ترین دانش هایی تبدیل شده است که اگر آن را به خوبی درک کرده باشید می توانید در زمینه های مختلف موفق ظاهر شوید و با نبود آن مسلما کمبودی حس خواهد شد که با هیچ چیز دیگری تکمیل نمی شود. به دلیل اهمیت زیادی که ا ین موضوع دارد امروز می خواهیم به این موضوع بپردازیم که تولید محتوا چیست و چرا باید بتوانیم یک محتوای جذاب تولید کنیم. همچنین از اهمیت تولید محتوا برای سئو سایت و بهینه کردن آن برای موتورهای جستجو از جمله گوگل خواهیم پرداخت. شاید برایتان جالب باشد اما باید بگویم حتی شما نیز در حال طراحی محتوا هستید. همه ی انسان ها روزانه تولید محتوا می کنند، حال شاید جنس این محتواها کمی با هم متفاوت باشد.
بیایید با هم امروز خود را در نظر بگیریم ، چندبار با دیگران صحبت کرده ایم؟ چه حرف هایی را به دیگران منتقل کرده ایم ، چه ویدیو یا عکسی را با دیگران به اشتراک گذاشته ایم ، چقدر برای دیگران محتوایی از جنس صدا تولید کرده ایم؟ می بینید؟ با یک تفکر ساده به این نکته پی می بریم که همه ی انسان ها در هر لحظه در حال تولید محتوا می باشند ، گاهی این محتوا رنگ ویدیو یا تصویر را خواهد گرفت که در اینستاگرام و سایر شبکه های اجتماعی دیده می شود ، گاهی نوشته ی یک روزنامه است و … اما اگر شما در حال خواندن این مقاله ای می باشید باید بگویم که حتما به دنبال ایجاد و خلق محتوایی تازه و دست اول و کاملا درست و اصولی می باشید ، محتوایی که با اصول روانشناسی ، افراد را برایتان جذب کند و بتواند شما را به هدفتان از طراحی تولید محتوا برساند. محتوایی که نیاز مخاطبان را برطرف سازد و به آنها حس خوبی را منتقل نماید. پس باید بگوییم برای اینکه با محتوا نویسی حرفه ای آشنا شوید تا انتهای این مقاله جذاب را به خوبی مطالعه کنید
شما عزیزان می توانید سفارش تولید محتوای خود را به پارماتیک بسپارید
سفارش تولید محتوا
تولید محتوا یعنی چه ؟
شاید اگر چندصد سال گذشته را در نظر می گرفتیم می توانستیم بگوییم که محتوا ، متنی است که برای خواننده آن تولید می شود و یک محتوا نویس نیز باید تسلط بر نوشتن متن های خوب و مخاطب پسند داشته باشد. گاه این محتوا تنها یک متن خبری بوده و گاه رنگ و جنس نوشته هایی توام با احساسات بوده اند. این تعریف تعریف درستی است ، اما اگر ما در چند صد سال گذشته زندگی می کردیم و نه الان .امروزه مفهوم و تعریف محتوا ، رنگ بوی کاملا متفاتی گرفته و نیازهای مخاطب امروزی نیز تفاوت های چشمگیری با گذشته کرده است. مخاطب امروز دیگر تنها با متن راضی نخواهد بود و باید محتواهای دیگری نیز برایش مهیا و آماده شده باشد. حتی محتواهای متنی ای که تولید کنندگان محتوا آن را تولید می کنند ملاک های جدیدتری به خود گرفته اند و اصول و قوانین خاصی در آن رعایت می شود. مخاطب امروز ما ، محتوایی از جنس های متن ، صوت ، ویدیو ، تصویر و … را می پسندد. پس اگر بخواهیم یک تعریف کامل و جامع نسبت به اینکه محتوا چیست داشته باشیم می توان تعریف زیر را مطرح کرد هرنوع از اطلاع رسانی ، ساخت خبر ، تبلیغات و … که به منظور خاصی و برای مخاطب خاصی طراحی و تولید شده است به نوعی تولید محتوا خواهد بود. محتوا ، مخاطب را درگیر می کند و باعث ایجاد تعامل با آن می شود. محتوا می تواند در بسترهای گوناگون منتشر شود و محدود به یک سیستم نمی باشد.
تولید محتوای امروز با توجه به نیازهای مخاطب ما به چند دسته تقسیم می شود:
- محتوای متنی
- محتوای تصویری
- محتوای صوتی
- محتوای ویدیویی
شما با ساخت یک ویدیو ، یک محتوای ویدیویی ، با نوشتن یک مقاله ، محتوای متنی ، با ساخت پادکست یک محتوای صوتی و با ساخت تصاویر و عکس های مختلف از جمله اینفوگرافی یک محتوای تصویری ایجاد کرده اید. البته جالب است که بگوییم در یکی از وب سایت های بزرگ به نام toprankblog.com ، که یک نظر سنجی درباره تعریف محتوا قرار داده بودند، حدود 50 نفر از متخصصان جهان که در زمینه تولید محتوا فعالیت می کردند و به نوعی تولید کننده محتواهای غنی و اصولی بوده اند ، هر کدام تعریفی مجزا در مورد تولید محتوا نوشته بودند که شباهتی به دیگری نداشت (البته تعریف ما هم به عنوان 51مین نفر داخل سایت خودمون منتشر شد که بازم با تعریف اونا یکی نبود). پس می توانیم بگوییم که تعریف مشخصی نمی توان برای تولید محتوا مطرح کرد و هر کسی نظری متفاوت دارد.
تعاریف مختلف تولید محتوا از نظر اساتید این حوزه
جو پولیزی که بنیانگذار CMI است محتوا را اینطور تعریف میکند :
جو پولیزی در تعریف تولید محتوا می گوید که محتوا باید از جنس اطلاعات باشد، اطلاعاتی که با مخاطب به راحتی حرف بزند و این محتوا برای مخاطب جذاب باشد. خب دوستان تعاریف دیگری نیز وجود دارند که دیگران در مورد تولید محتوا گفته اند اما برای اینکه نمی خواهم شما را بیش از حد درگیر تعریفات کنم و از بحث اصلی به دور بمانیم ، تنها با تعریف بالا این بخش را به پایان می رسانیم هدف ما ارتباط مستقیم و احساسی با مخاطبان است که می تواند این ارتباط با تماشای یک ویدیوی چند دقیقه ای یا خواندن یک متن کوتاه باشد.
تعریف محتوا از نگاهی دیگر
حال اگر بخواهیم تعریف دقیق محتوا را بررسی کنیم می توانیم آن را در 5 کلمه زیر توصیف کنیم.
- اطلاعات: چه اطلاعاتی را می خواهید در اختیار مخاطبان قرار دهید؟
- هدف: هدف شما از انتشار این اطلاعات چیست؟ انتظار شما از مخاطب چیست؟
- مخاطب: با انتشار این اطلاعات می خواهید چه کسانی آن را مطالعه کنند؟ آیا رده سنی خاصی مد نظر شما است؟
- کانال: اطلاعات را از چه طریقی می خواهید در اختیار مخاطبان قرار دهید؟ به صورت یک مقاله متنی یا یک پست اینستاگرامی؟
- فرم: فرمی که می خواهید اطلاعات را در اختیار مشتریان قرار بدید چه شکلی باشد؟ متنی، تصویری یا ویدیویی؟
ساخت و تولید محتوا کار چندان سختی محسوب نمی شود اما تهیه و تولید یک محتوای هدفمند و اصولی که بتواند نیازهای ما و مخاطب را برطرف سازد و گاها باعث درآمدزایی ما شود ، کمی سخت تر خواهد شد. مخصوصا زمانی که بخواهیم محتوای خود را نیز برای موتورهای جستجو و الگوریتم های آنها بهینه کنیم. البته این به این معنا نیست که نوشتن محتوا سخت است ، بلکه به این معناست که برای نوشتن محتوا شما باید یکسری اصول و قوانین را بلد باشید تا بتوانید نتیجه فوق العاده ای از آن دریافت کنید. محتوای سئو شده نیز می تواند به روند دیده شدن محتوای شما کمک شایانی بکند. در واقع زمانی که محتوای شما در کلمات کلیدی مناسب خود بتوانند رتبه مناسبی را در نتایج گوگل کسب کنند ، روند دیده شدن و جذب مخاطب هدفمندتر برای شما ، راحت تر از هر زمانی خواهد بود.
نکات مهم در تولید محتوا جذاب
- زمانی موتورجستجوگر گوگل به شما ارزش و محتوای شما را در صفحات اول خود نمایش می دهد که مخاطبانتان ، از محتوای شما راضی باشند.
- برای راضی کردن مخاطبان نیز باید اطلاعاتی که مخاطبان به دنبال آن هستند به بهترین نحو در اختیار آن ها بگذارید.
- نوشتن محتوا برای گوگل را فراموش کنید و تنها برای مخاطب خود محتوا تولید کنید.
- یک استراتژی محتوا داشته باشید.
- برای خود تقویم محتوا داشته باشید و با توجه به آن اقدام به انتشار محتوای خود کنید.
الگوریرتم های گوگل ، رفته رفته می خواهند همانند یک انسان رفتار کنند. پس از این موضوع متوجه میشویم بهترین نوع محتوایی که می توانید انتشار دهید محتوایی است که برای کاربر تهیه و تولید شده است و البته از قوانین الگوریتم های گوگل پیروی کرده است. اگر محتوای شما اینگونه است می توانید انتظار نتایج خیلی خوبی را داشته باشید.
اگر درمورد تولید محتوای خوب اطلاعاتی ندارید و میخواهید برای وبسایت ، شبکه های اجتماعی ، مجله های اینترنتی و … سفارش تولید محتوا بدهید ، کافی است با همکاران ما تماس بگیرید.
انواع تولید محتوا
در این بخش از مقاله قصد داریم شما را با انواع محتوا آشنا کنیم تا بهتر بتوانید تعریف محتوا را درک کنید. محتواها را می توان به 4 قسمت تقسیم کرد. یعنی محتوایی که می خواهیم انتشار دهیم بهتر است در قالب های زیر باشد. در انتخاب قالب مناسب محتوا نیز باید مخاطبان خود را بررسی کنید. ببینید مخاطبانتان دوست دارند بیشتر مقاله بخوانند یا پادکست گوش دهند یا یک ویدیوی چند دقیقه ای ببینند. این بررسی ها به شما کمک می کند تا محتوای مناسبی را در اختیار مخاطبان قرار دهید.
- محتوای متنی: از پرکاربردترین و بهترین نوع محتوا می توان به محتوای متنی اشاره کرد. زیرا با انتشار محتوای متنی می توان اعتماد مخاطب را جلب کرد و اطلاعاتی را که می خواهد، می تواند با خواندن متنی کوتاه به دست بیاورد. محتواهای متنی که انتشار می دهید برای مخاطب باشد نه ربات های گوگل و البته سئو محتوا در آن رعایت شده باشد.
- محتوای تصویری: با افزایش کاربران شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک، توییتر، تلگرام، اینستاگرام، پینترست و … کسب و کارها اطلاعاتی را به صورت عکس در این شبکه های اجتماعی در اختیار مخاطبان خود قرار می دهند. هر چند محتوای متنی نسبت به محتوای تصویری خوب است اما ماندگاری عکس نسبت به متن، در ذهن مخاطب بیشتر است. از این رو بیشتر کسب و کارها تصمیم گرفته اند که اطلاعات مورد نیاز مخاطبانشان را به صورت عکس در شبکه های احتماعی منتشر کنند.
- محتوای صوتی: امکان دارد مخاطب شما به دلیل مشغله کاری زیاد وقت مطالعه مقاله را نداشته باشد به همین دلیل بعضی از کسب وکارها می خواهند اطلاعات خود را به صورت پادکست در اختیار مخاطب قرار دهد. تاثیر پادکست بیشتر از محتوای متنی و تصویری است. وقتی مخاطب صدای ضبط شده شما را بشنود مطمئنا بهتر می تواند به کسب و کار شما اعتماد کند. یعنی با اشتراک گذاری پادکست بیشتر می توان بین مخاطب و خود اعتماد سازی کرد.
- محتوای ویدیویی: آخرین نوع تولید محتوا، محتوای ویدیویی است. با انتشار ویدیو در سایت یا در شبکه های اجتماعی خود می توانید محصولات یا خدمات کسب و کار خود را معرفی کنید یا اطلاعات مورد نیاز مخاطبان را در اختیارشان بگذارید. محتواهای ویدیویی خسته کننده نیستند و بیشتر مخاطب را سرگرم و تشویق به تماشای آن می کند. و تاثیر گذاری آن به نسبت بیشتر است.
نحوه تولید محتوا
هدف ما از تولید کردن محتوا ، اشتراک گذاری اطلاعاتی است که مخاطب به آن نیاز دارد. باید محتوا را به گونه ای تولید کنیم که مخاطب بتواند نیاز خود را با مطالعه آن رفع کند. محتوا باید ساده و کامل و در عین حال جذاب باشد. یعنی بتوانیم مخاطب را تشویق کنیم که مقاله را تا آخر بخواند. جملاتی که انتخاب می کنیم باید کوتاه باشند. حتی می توان سوالی نیز باشد تا مخاطب را درگیر کند. مکالمه دو نفره یکی از بهترین روش های تولید محتوای متنی حساب می شود زیرا می توان به مخاطب حس صمیمت را انتقال داد. اما قبل از هر چیز باید استراتژی محتوا برای مقاله در نظر بگیرید و محتوایی فکرشده تولید کنید که دقیقا متناسب با نیاز و علاقه مخاطب باشد. در اینجا در مورد استراتژی محتوا بیشتر بخواهید. در اولین پاراگراف باید خلاصه ای از اطلاعاتی که می خواهید در اختیار مخاطب قرار دهید را به صورت جملات کوتاه و ساده قرار دهید تا مخاطب نیز بتواند متوجه شود که قرار است راجب چه چیزی صحبت کنید. البته 100 کلمه اول برای گوگل نیز مهم هستند و در واقع شما به ربات ها و خزنده های گوگل نیز اعلام می کنید که این مقاله در مورد چه چیزی است. در بعضی از محتوا ها لازم است از اعداد استفاده کنیم.
سعی کنید اعداد را به صورت ریاضی بنویسید نه به صورت فارسی. توجه داشته باشید که اعداد ریاضی ماندگاری زیادی دارند. از این تکنیک برای جذب مخاطبان بسیار استفاده می شود و همیشه کاربران از آن استقبال می کنند. معمولا زمانی که شما در عنوان مقاله و محتوای خود از این تکنیک استفاده کنید می توانید CTR سایت خود یا همان درصدکلیک بر روی سایت خود را به صورت چشمگیری افزایش دهید. استفاده از جملات منفی نیز در عنوان می تواند مخاطب را جذب مطلب کند. بر اساس تحقیقات در شبکه های اجتماعی، کاربران بیشتر جذب اینگونه جملات می شوند. استفاده از جملات منفی ، تاثیر شگفت انگیزی بر روی ذهن مخاطب دارد و می تواند مخاطبان را درگیر کند.
نحوه طراحی تولید محتوا حرفه ای
برای اینکه بتوانید عنوان های جذابی برای مقاله خود تولید کنید ما یک فایل PDF برای شما آماده کرده ایم که می توانید به رایگان آن را دانلود کنید. برای دانلود فایل PDF ، نام و ایمیل خود را وارد کنیداز تکرار کلمات پرهیز کنید. کلمات تکراری باعث می شود ذهن مخاطب خسته شود و مورد پسند نباشد. بهتر است از جملاتی کوتاه که مفهوم را کامل می رساند استفاده کنید. بر اساس بررسی و تحقیقات تیم ما که نشان می دهد، محتواهایی که با داستان اطلاعات را انتشار می دهند بیشتر مورد پسند مخاطبان است. پس شما نیز می توانید با داستان سرایی نیاز مخاطبان خود را رفع کنید. یادتان نرود، ماندگاری داستان در ذهن بیشتر است. و نکته آخر، هیچ وقت محتوایی را کپی نکنید. زیرا گوگل محتوای شما را بی ارزش می بیند و به مخاطب نیز نشان نمی دهد.هیچ سودی نیز برای شما ندارد. شاید دچار مشکل نیز شوید. پس مراقب محتوایی که تولید می کنید باشید.
- قبل از اینکه شروع به نوشتن محتوا کنید ، هدفتان از نوشتن آن محتوا را مشخص کنید.
- محتوای پیوسته تولید کنید و در واقع بدانید از کجا شروع و قرار است در انتها به چه نتیجه ای برسید
- مقدمه و جمع بندی داشته باشید.
- تیترهای درست انتخاب کنید.
- لحن محتوا را با توجه به مخاطب خود انتخاب کنید.
- از تصاویر مناسب و مرتبط و اختصاصی استفاده کنید.
- پاراگراف های طولانی استفاده نکنید.
- از لینک های داخلی مرتبط در مقاله ها استفاده کنید.
- در محتوای ویدیویی شمرده شمرده حرف بزنید.
- در محتوای ویدیویی از زبان بدن استفاده کنید.
- در پارکست ، تن صدای خود را مدیریت کنید و با بالا و پایین بردن تن صدا ، مخاطب را بیشتر درگیر کنید.
- از ویدیو و پادکست و اینفوگرافی در مقاله های خود استفاده کنید.
- به کامنت های مخاطبان پاسخ مناسب دهید.
- محتوای خود را همیشه سبز نگه دارید.
چند مثال از عنوان های منفی:
در اینجا چند نمونه از عنوان های منفی را برای شما نام بردیم که کمکی باشد برای درک بهتر این موضوع :
- چرا مشاوران و موسسات کنکوری نمی خواهند شما بدانید که چگونه در رشته پزشکی قبول شوید؟
- اگر قصد ندارید درآمد خود را به ماهی 50 میلیون تومان در ماه برسانید لطفا وارد این مقاله را نخوانید
- چگونه جزو 95 درصد افراد معمولی جامعه نباشیم؟
چرا محتوای کپی ارزشمند نیست؟
در قدم اول می خواهم این موضوع را از نگاه مخاطبان بررسی کنم: فرض کنید شما عبارت “تدوین استراتژی محتوا” را در گوگل جستجو کرده اید و به مقالات خوبی نیز دست یافته اید. سوال من این است که اگر هر 5 سایت اول یک محتوا را برای این مقاله به شما نشان می دادند آیا شما 5 بار یک مقاله را می خواندید؟ یا سعی میکردید که اطلاعات جدیدتری در مورد هاست پیدا کنید؟ جواب کاملا واضح است ، همه ی ما به دنبال اطلاعاتی جدیدتر و ارزشمندتر هستیم. پس اگر شما براس تولید محتوا مطالب خود را از یک سایت دیگر کپی کرده باشید و بر فرض محال در صفحه یک گوگل نیز جای گرفته باشد ، مخاطب خود را از دست می دهید. چرا که همه ی مخاطبان به دنبال محتوایی تازه و غنی از اطلاعات می باشند. اما اگر بخواهیم از نگاه گوگل به این موضوع نگاه کنیم چه؟ فرض کنید گوگل این سوال را از خود بپرسد: این محتوا قبلا در یک سایت دیگر نیز وجود داشته است و کاربران از آن سایت و محتوای تولید شده در آن، نتیجه دلخواه را گرفته اند ، پس چرا من باید همان محتوا را دوباره به کابرانم نشان دهم در حالی که قبلا مثل آن وجود داشته است؟ ( مگه از جون خودم سیر شدم که مخاطب ، این اشتباه بزرگ رو ببینه و بخواد از این به بعد بجای من از بینگ استفاده کنه؟؟؟)
پس خواهش می کنم ، لطفا ، لطفا و لطفا محتوارا کپی نکنید و خودتان دست به کار شوید و شروع به نوشتن کنید و هر روز خودتان را بهتر کنید و به جایی برسید که دیگران از شما کپی کنند.
ضرورت تولید محتوا
به نظر شما یک فروشنده پوشاک بدون صحبت کردن با یک مشتری می تواند کالاهای خود را به خوبی بفروشد؟ یا دقت کرده اید که فروشندگانی که بهتر با مشتریان خود ارتباط برقرار می کنند و بهتر صحبت می کنند همیشه فروش های بالاتری دارند؟ خب باید بگوییم آنها در لحظه تولید محتوا می کنند و اگر محتوای آنها باعث تعامل بیشتر با مشتری شود احتمالا در فروش موفق تر خواهند بود. پس زمانی که شما بتوانید محتوای خوب را برای مخاطبانتان تولید کنید می توانید ، فروش خود را بالاتر ببرید ، ذهن مخاطب را درگیر برند خود کنید ، مخاطب را با خدمات خود آشنا کنید و … اما خب فکر کنم شما هم بدانید که اگر مخاطب خدمات شما افزایش یابد می توانید تاثیرات بسیار بزرگی را در کسب و کار خود مشاهده کنید. جمله ی معروفی وجود دارد که می گوید محتوا پاداش است ، اما من می خواهم آن را اینگونه ویرایش کنم: محتوا پادشاه ، پادشاهان است ، محتوا سرزمین پادشاهی است و اگر شما بر آن تسلط داشته باشید انتظار می رود در حوزه خود پادشاهی کنید.
جمع بندی
در این مقاله من سعی کردم شما را با اینکه تولید محتوا چیست و انواع محتوا آشنا کنم. ما متوجه شدیم که چهار نوع محتوا از جنس های : 1- محتوای متنی 2- محتوای تصویری 3- محتوای صوتی 4- محتوای ویدیویی داریم و باید به توجه به حوزه فعالیت خودمان تشخیص دهیم که کدام برای مخاطب امروزی ما بهتر است. همچنین به این نکته اشاره کردیم که مخاطب امروز باهوش تر از مخاطب چندین دهه ی قبل می باشد ، پس اگر قصد دارید محصول خود را بفروشید باید یک استراتژی درست محتوایی داشته باشید. همچنین به این موضوع اشاره شد که محتوای متنی که در سایت منتشر می کنید در ابتدا باید برای مخاطب نوشته شده باشد و همچنین الگوریتم ها و قوانین گوگل در آن رعایت شده باشد تا بتوانید از این کانال ارتباطی نیز برای جذب حداکثری مخاطبان استفاده نمایید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
محتوای ستونی (Pillar Content) چیست؟
چگونه با تدوین استراتژی محتوا سایت خود را تکان دهیم؟
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی کامل و دقیق هستن توضیحاتتون
ولی کاش با فیلم توضیح داده بشن
ممنون
سلام خانم جعفری
تو آینده حتما با ویدیو هم تولید محتوار توضیح میدیم
حتما دوباره به این صفحه سر بزنید
از این عکس هایی که تو مقالتون گذاشتین خیلی خوشم اومد خیلی قشنگ میشه فهمید چی نوشتین. بازم عالی بود
خیلی ممنون خانم حسن پور
حتما بقیه مقاله هارو هم بخونید و نظرتونو راجب اوناهم بگید