رتبه الکسا چیست؟
همه می خواهند اول باشد. بیشتر تلاشها در دنیای وب و دیجیتال مارکتینگ، در همین جهت است. هدف بیشتر مقالاتی که نوشته می شوند، تبلیغاتی که با پرداخت هزینه در سایتها و خبرگزاری ها منتشر می شوند، با هدف دیده شدن و کسب رتبه برتر در مقایسه با سایتهای رقیب است. حتی قصه هایی که در شبکه های مجازی کاربران را به شکل سریالی به شبکه اجتماعی می کشانند و در انتها برای دیدن “پایان مهیج داستان” یا “خواندن سایر مقالات” کاربران را به وبسایت ارجاع می دهند با هدف بهتر شدن رتبه در موتورهای جستجو صورت می گیرند. اما چه مرجعی این بهتر بودن را نشان می دهد؟ با چه سنجه و معیاری باید حاصل این تلاشها را به شرکتهای رقیب یا مشتریان نمایش داد؟ آیا معیارهای موجود همچون رتبه الکسا برای نمایش این موفقیت، جوابگوست؟ در این مقاله سعی شده است تا به شرح رتبه الکسا پرداخته شود، رتبه ای که برای بسیاری کسب کمترین ارقام آن هدف بزرگی در دنیای وب است.
رتبه الکسا (ALEXA) چیست؟
الکسا، وبسایت معروفی که این روزها نام آن را زیاد می شنویم، یکی از شرکتهای متعلق به آمازون است. وظیفه اصلی الکسا رتبه بندی وبسایت های مختلف بر اساس یک حوزه فعالیت، دریک کشور خاص و سرانجام در تمام دنیاست. پس به عنوان ابزاری که جایگاه شما را در بازار نشان می دهد، ارزشمند است، اما کاهش الکسا برای یک وبسایت همه چیز نیست.
الکسا در 1996 تاسیس شد اما همواره فراز ونشیب های زیادی داشته است؛ در یک مسیر تکامل، نحوه مدیریت شرکت الکسا از تاسیس توسط دوکارآفرین ( بروس گیلیات و بروستر کیل) تا فروش به آمازون و همکاری با غولی مثل گوگل و سرانجام مستقل شدن متغیر بوده است. الکسا به لحاظ کارکردی هم تغییرات زیادی داشته است. در ابتدا یک موتور جستجو و بصورت اکستنشنی نصب شده بر موتورهای جستجوی دیگر بود و کم کم به وبسایت و اکستنشن معروفی برای نشان دادن رتبه وبسایت های دیگر مبدل شد.
عددی که وبسایت الکسا در گذشته و حالا اکستنشن آن بر روی گوگل یا فایرفاکس نشان می دهد به محبوبیت، بازدید و ترافیک سایت شما در مقایسه با سایر وبسایت های رقیب اشاره دارد. وبسایت الکسایی که امروزه می شناسیم، بسیار قوی و حرفه ای می تواند به آنالیز سئو و یافتن کلمات کلیدی و یا تحلیل کلی وبسایتها بپردازد. اما این خدمات توسط چندین وبسایت و اکستنشن دیگر نیز ارائه می شوند. تمام فعالان دنیای دیجیتال می دانند که الکسا بیشتر به خاطر خدمات رایگانِ سنجشِ رتبه شهرت و جذابیت دارد. در ادامه اشاره خواهیم کرد که این عدد و رتبه قابل بحث است و نشان دهنده برتری مطلق در یک بازه زمانی طولانی در بازار نیست؛ اما از اینکه این رتبه، تخمین خوبی از وضعیت یک وبسایت به لحاظ جایگاه در بازار می دهد نیز، نمی توان گذشت.
چرا باید رتبه الکسای سایت خود را کاهش دهیم؟
معروف است که رتبه الکسا هر قدر کوچکترشود، به اهداف خود در دنیای وب نزدیکترشده اید. اما این مسئله تا حدودی چالش برانگیز است؛ مثلا اگر امروز صاحب رتبه الکسای 500 در گروه کسب و کار خود هستید و سه ماه بعد رتبه شما 460 شده است، نشان دهنده عملکرد احتمالی بهتر شما در بهبود و ارتقاء سایت است. “احتمالی” بودن آن به این علت است که ممکن است دلیل بهبود رتبه شما ، عملکرد بسیار ضعیف تر سایرین باشد. اگر شما روند ثابت و معمول نگهداری سایت را طی می کنید اما سایر رقبا دست از سئو وب سایت یا تولید محتوا و انتشار مقاله کشیده اند، دلیل کاهش رتبه الکسای شما همین موضوع خواهد بود. بنابراین میزان این رتبه کاملا نسبی و در مقایسه با محبوبیت سایر وبسایت های نزدیک به شماست.
دلیل دوم به کوشش های مختلف شما در بازه های مختلف زمانی در ارتباط با سایت باز می گردد؛ رتبه الکسا میانگین بازدیدکننده و زمان بازدید را در یک بازه سه ماهه نشان می دهد. بنابراین اگر در یک دوره مثلا ده روزه اقدام به ارسال تبلیغات ایمیلی یا پیامکی می کنید و نرخ بازدید شما به یک باره بالا می رود، ممکن است رتبه الکسای شما تغییرات کمتری را نشان بدهد، زیرا تاثیر ده روز جهش بازدید در مقایسه با سه ماه بازدید معمولی به راحتی خنثی می شود. بنابراین اگر از رتبه الکسا برای سنجش بهبود سایت خود استفاده می کنید، برای نتیجه گیری درست از این رتبه، میانگین آن را در فاصله های مشخص زمانی و با در نظر گرفتن وضعیت بازاریابی وبسایت در آن دوره زمانی محک بزنید.
اما اگر بخواهیم بدانیم که چرا باید رتبه الکسای وبسایت خود را کاهش دهیم، باید به کاربرد آن برای اقشار و اصناف مختلف اشاره کرد؛
- بهبود رتبه الکسا یکی از بهترین فاکتورها برای وبسایت های تبلیغاتی است که تبلیغات مختلفی را در وبسایت خود انتشار می دهند. برای فروش فضای تبلیغاتی در وب، رتبه الکسا از فاکتورهایی است که متقاضیان تبلیغات در نظر می گیرند.
- اگر شرکت شما به طور اخص در حوزه خدمات ارتقاء وبسایت و بهبود سئو سایت فعالیت می کند، رتبه الکسا فاکتوری است که می توانید به کارفرمای خود ارائه دهید. مشخصا کاهش آن، حاصل کار و فعالیت شما را به زبانی قابل درک برای کارفرما شرح می دهد.
- در میان رقبای مختلف و در هر کسب و کاری که با دنیای دیجیتال و فضای وب سر وکار دارد، رتبه الکسا که یک داده قابل مشاهده برای همه است، اثر روانی خوبی بر مخاطب خواهد داشت و میزان اشراف شما به آن حوزه را نشان می دهد. بنابراین کاهش رتبه الکسا (یا بهبود آن) می تواند بر برندینگ هم موثر باشد. البته اگر شما بخواهید برای بررسی بازار و تعیین استراتژی از فهرست رقبای رتبه 50 تا 500 استفاده کنید، لازم است نسخه پریمیوم الکسا را خریداری کنید.
- اما برای اغلب کسب وکارها و نزد متخصصان حوزه وب، به دلیل برخی کاستی های الکسا مثلا عدم شمارش کاربرانی که برای ورود به وبسایت از موبایل خود استفاده می کنند و ازدیاد نرخ این کاربران در مقابل سایر کاربران در سالهای اخیر، رتبه الکسا فاکتور مهم و قابل اتکایی نیست.
رتبه الکسا چگونه محاسبه میشود؟
اما رتبه الکسا چگونه محاسبه می شود؟ الکسا در ابتدا تنها به ارائه اطلاعاتی در خصوص وبسایتهایی می پرداخت که این تولبار را نصب کرده بودند، بنابراین به لحاظ آماری نمی توانست چندان قابل اتکا باشد. هزاران وبسایت وجود داشتند که الکسا هیچ اطلاعاتی از آنها نداشت تا بتواند ارائه کند و به مقایسه وضعیت آنها بپردازد. در 2008 یعنی یک سال پیش از جهت گیری جدید الکسا و شروع اوج گیری آن، مدیران الکسا تصمیم به خرید اطلاعات از سایر افزونه ها و پلاگین ها کردند. آخرین آماری که الکسا از تعداد افزونه های خریداری شده برای دریافت اطلاعات واقعی از کاربردان داده، بیش از 25 هزار افزونه مختلف را نشان می دهد.
اقدام دیگر آنها برای بهبود جامعه آماری، استفاده از بات ها، خزش و مشاهده وبسایت های مختلف با عملکردی شبیه به موتور جستجوی گوگل بود. با این سیاست، جامعه ای که از آن آمار می گرفتند را گسترش دادند و اطلاعات الکسا به جامعه نرمال نزدیک شد. با اینکه رتبه الکسا برای تمام وبسایت ها قابل محاسبه است امروزه اگر بخواهیم از خدمات الکسا با دقت بیشتری و در جهت تدوین استراتژی های بازاریابی دیجیتال استفاده کنیم، حتما باید script آن را نصب کرده تا اطلاعات دقیقی در اختیار ما قرار دهد.
به علاوه اینکه وبسایت هایی هستند که با سرتیفیکیت کردن الکسا، به طور مستقیم اجازه به اشتراک گذاری اطلاعات خود را در جامعه آماری مورد استفاده الکسا، می دهند. سه بخش ذکر شده، مسئول جمع آوری اطلاعات الکسا برای ادامه ارائه رتبه بندی قابل اتکا در الکسا است.
میزان این رتبه بر اساس فرمولهای آماری از دو داده تعداد بازدید کننده منحصر به فرد و تعداد صفحات بازدید شده به دست می آید. لازم است بدانید، الکسا هر فرد یا هر IP را در طول یک روز فقط یکبار حساب کرده و می شمارد. یعنی؛
- اگر یک کاربر با یک IP مشخص در طول یک روز، ده بار به وبسایت شما مراجعه کند، الکسا آن را یک Visitor منحصر به فرد در نظر خواهد گرفت.
- اگر بازدید کننده مقاله شما را در یک روز 3 بار بخواند، نه بازدید کننده منحصر به فرد محسوب می شود نه تعداد کل بازدید صفحه تغییری می کند.
- الکسا فاکتورهای دیگری هم در اختیار مدیر سایت قرار می دهد؛ بانس ریت ( یعنی کاربری وارد سایت بشود و عمل خاصی مثل خرید انجام دهد یا انجام ندهید در میزان بانس ریت موثر است) و متوسط مدت زمان حضور کاربر در سایت، سایتهای مشترکی که کاربران شما استفاده می کنند ( به این روش به خوبی میتوانید رقبا را شناسایی کنید)، لغات کلیدی که سرچ آنها کاربران را به سمت سایت شما کشانده است و… . البته این اطلاعات به رتبه سایتی که توسط الکسا ارائه می شود ارتباطی ندارد.
نحوه رتبه بندی سایت ها در الکسا به چه صورت است؟
الکسا با استفاده از اطلاعات و آماری که از افزونه ها و پلاگین های مرجع به دست می آورد، اقدام به رتبه بندی وبسایت ها می کند. در مورد داده های مشخصی مثل تعداد بازدید کننده یا تعداد صفحات بازدید شده قبلا صحبت کردیم، اما به طور قطع فاکتورها و اطلاعات دیگری نیز در تعیین رتبه الکسا لحاظ می شوند. اگر الکسا این اطلاعات را در اختیار عموم قرار می داد، دور زدن آنها برای شرکتهایی که به دنبال دسترسی به رتبه های برتر هستند بسیار ساده می شد و امکان دستکاری در این رتبه، مرجعیت الکسا را نیز زیرسوال می برد. این ریزفاکتورها گاهی توسط برخی سایتها ادعا می شوند اما الگوریتم های الکسا هم ثابت نیستند، بنابراین بهترین راه برای ارتقا رتبه الکسا استفاده از روشهای روشن و مشخص افزایش بازدید کننده است.
در رتبه بندی ها و تغییرات رتبه لازم است بدانیم که اگر رتبه یک وبسایت بالا باشد، مثلا ده هزار ، با تغییرات کوچکی در بازدید، رتبه بسیار تغییر خواهد کرد و بهتر می شود. اما در رتبه های پایین، مثلا بین 10 تا 500، به دلیل رقابت زیاد، تغییر در رتبه بسیار سخت و دیر اتفاق می افتد.
ثبت سایت در الکسا چگونه است؟
اگر وبسایت خود را به تازگی طراحی و راه اندازی کرده اید و بازدید کننده دارید، سه ماه باید صبر کنید تا رتبه الکسای سایت را ببینید. بعد از آنکه رتبه سایت به میزان قابل نمایشی رسید، الکسا این رتبه را بدون ثبت نام نیز نشان خواهد داد. اما ثبت نام در الکسا و نصب تولبار الکسای اختصاصی برای وبسایت مزایایی هم دارد؛
- تولباری مجزا برای وبسایت خود و میزان بازدید ها خواهید داشت.
- می توانید توضیحات مربوط به سایت را که در صفحه اطلاعات الکسا برای دیگران نمایش داده می شود را خودتان بنویسید.
- می توانید کشور هدف خود برای جذب بازدید کننده را وارد کنید.
- اطلاعات مختلفی از داشبورد شامل مشاهده آمار دانلود تولبار توسط کاربران را خواهید داشت.
برای ثبت نام در الکسا می بایست در وبسایت Alexa وارد create an account شوید. ثبت نام کنید و ایمیل مربوطه را دریافت کنید. سپس در بخش Dashboard آدرس وبسایت را وارد کنید. سپس تولبار مخصوص به وبسایت خود را بسازید.(Create a toolbar)
اگر پلن رایگان الکسا را انتخاب کنید، سایر مراحل ساده و شامل تایید هویت خواهد بود. در بخش claim your site باید فایل الکسای مربوط را دانلود کرده و در سرور خود آپلود کنید. دوباره در صفحه claim آن را تایید کنید.
روش دومی هم وجود دارد که برای سایتهایی که از هاست رایگان استفاده می کنند، مناسب است. در این روش کد هویت سایت verification ID که توسط الکسا در اختیار شما قرار داده می شود را در بین تگ های >head< کدهای سایت خود قرار دهید و سپس مثل روش اول به صفحه claim بازگردید و آنرا تایید کنید.
روش های کاهش و بهبود رتبه الکسا
روشهای کاهش و بهبود رتبه الکسا شامل هر روش کشف شده و کشف نشده ای است که باعث تعامل بیشتر کاربر و بازگشت دوباره کاربر به صفحه شود. بنابراین بسیاری از این روشها بصورت همگانی هستند و توسط تمام وبمسترها استفاده می شوند و بسیاری دیگر را شما در طی تعامل با مشتریان و کاربران و شناسایی روحیات آنها می توانید به کار گیرید. دامنه این روشها از بالابردن کیفیت محتوای سایت تا روشهای بهبود سئو گسترده می شود:
- همانطور که می دانید محتوا پادشاه است. رتبه الکسا یکی دیگر از فاکتورهایی است که این اهمیت را متذکر می شود. پس تا حد امکان به تولید محتوای مورد نیاز کاربر که به ساده ترین روش ممکن ” آنچه کاربر نیاز دارد” را ارائه می دهد، بپردازید. اگر وبلاگ دارید، سعی کنید محتوای سریالی ، جذاب و غیر تکراری آماده کنید. محتواهای قدیمی جذاب و پر بازدید کاربران را به روز کنید تا بازدید و بازخورد آنها افزایش پیدا کند. از انواع ویدئوهای مفید یا عکسهای مرتبط و جذاب که استفاده از محتویات صفحه را آسانتر و لذت بخش تر می کند و باعث تجربه بهتر کاربری می شوند، غافل نشوید. تمام این موارد بازگشت دوباره کاربر به سایت شما را بیشتر و بیشتر محتمل می کنند.
بیشتر بخوانید: اصول تولید محتوا جذاب
- لینک های با کیفیتی درون وبسایت در نظر بگیرید که هم باعث کلیک بیشتر کاربر در صفحه می شود و به اصطلاح عمق کلیک را افزایش دهد، هم اطلاعات مورد نیاز کاربر را در لحظه مناسب در اختیارش قرار می دهد. این کار به طور مستقیم بر بهبود رتبه الکسا موثر است.
- بک لینک هایی که از سایتهای دیگر دریافت می کنید نیز باعث افزایش بازدید و بهبود رتبه الکسا می شوند. بک لینک ها می توانند از طریق انتشار رپرتاژ آگهی در وبسایت های قوی به دست بیایند.
- با استفاده از شبکه های اجتماعی کاربران را به سمت وبسایت خود هدایت کنید. بسته به نوع کسب و کار ممکن است تعدادی از مخاطبان شما در سایر شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام یا توییتر بیشتر تردد داشته باشند. به طور مثال اگر تولید کننده پوشاک جوانان هستید، بخشی ازجامعه هدف شما به طور قطع در اینستاگرام فعالیت دارند( برای این گروه از مشتریان در توییتر نمی توان نظر قطعی داد). بنابراین با انتخاب این شبکه اجتماعی خاص و ایجاد لینکهای مرتبط با قیمت و یا پشتیبانی در پست ها یا استوری ها کاربران خود را به وبسایت ارجاع دهید.
- بهبود سئو و تمام فعالیت های مرتبط با آن در ارتقاء رتبه الکسا تاثیر گذار هستند. هر چند که به دلیل روشهای سئو کلاه سیاه، عکس این رابطه همیشه صحیح نیست و بالا بودن رتبه الکسا دلیلی بر سئوی خوب سایت نیست. روشهایی مثل ایجاد ترافیک با کاربر تقلبی یا استفاده از تبلیغات پاپ آپ ممکن است ضمن بهبود رتبه الکسا، الزاما سئو را بهبود ندهند.
- کاربران سایت را به روشهای مختلفی مثل خدمات مختلف رایگان با ثبت نام در سایت، در نظر گرفتن بخش نظرات قابل نمایش در سایت، روشهای آسان و جذاب به اشتراک گذاری محتوا و ایجاد فروم و بخشهای گفتگوی جذاب، بصورت روانی وادار به تعامل بیشتر کنید.
- Rank Wiget الکسا را در سایت یا وبلاگ خود قرار دهید تا با هربا کلیک کاربران، تغییرات در بازدید محاسبه شود.
- اگر کاهش رتبه الکسا برایتان بسیار مهم است می توانید با صرف هزینه و با استفاده از گوگل ادورز کاربران بیشتری را به وبسایت خود هدایت کنید.
معرفی ابزارهایی جهت بررسی رتبه سایت در الکسا
ابزارهای مختلفی برای بررسی رتبه سایت در الکسا تاکنون معرفی شده است. بسیاری از این ابزارهای رایگان هستند و برخی دیگر رتبه الکسا را در کنار سایر خدمات غیر رایگان مرتبط با سئو به عنوان یک آپشن اضافه در اختیار شما قرار می دهند. در اینجا 6 هفت ابزار و سایت مهم برای بررسی رتبه سایت در الکسا معرفی می شود:
- اولین ابزار و بهترین آنها اکستنشن کروم خود الکسا است برای اینکه آن را بر روی مرورگر کروم خود نصب کنید کافیست در گوگل عنوان alexa extension for chrome را تایپ کنید و سپس گزینه Instal browser را بزنید. به این روش با داشتن این اکستنشن، وارد هر سایتی شوید، رتبه سایت در کشور و جهان را مشاهده خواهید کرد. این اکستنشن اطلاعات دیگری نیز در اختیار شما قرار می دهد که در بخش نهایی این مقاله بررسی می کنیم.
سه مرحله نصب الکستنشن الکسا را در تصاویر زیرمشاهده می کنیم. توضیح اینکه؛ در مرحله دوم باید گزینه ADD to chrome را بزنید، ما چون این اکستنشن را قبلا نصب کرده بودیم گزینه Remove برای من ظاهر شد، اما سایر مراحل برای شما تفاوتی نخواهد داشت. مرحله سوم هم نتیجه کار و حضور اکستنشن را بر روی مرورگر نشان می دهد.
- seoquacke افزونه سودمند دیگری است که می توانید هم برای داشتن رتبه الکسا و هم خدمات دیگر مثل بررسی کلمات کلیدی یا چگالی کلمات کلیدی از آن استفاده کنید. داشتن این افزونه یک ضرورت برای همه وب مسترهاست است.
- سایتهای Rankstore ، Siterankdata , 3dcart, ,Websiteseochecker Rankwatch سایتهای دیگری هستند که دسترسی به رتبه الکسا را با تایپ کردن آدرس کامل سایت دلخواه برای شما ممکن می کنند. وبسایت های ایرانی زیادی هم برای افزایش تعداد کلیک، آپشنی با نام بررسی رتبه الکسا در وبسایت های خود قرار داده اند که همگی به الکسای اصلی مرتبط هستند.
در اینجا لازم است در مورد گزینه هایی که اکستنشن الکسا برای شما فراهم می کند، توضیحاتی ارائه شود. اولین مورد اینکه برخی سایتها دسترسی به اطلاعات خود را از طریق این افزونه محدود کرده اند، در نتیجه درصورتیکه افزونه را نصب کنید، پیام Forbidden access دریافت می کنید. البته با ابزاهای دیگر مثل Seoquack و یا استفاده از فیلتر شکن ممکن است بتوانید بازهم رتبه الکسا این سایتها را مشاهده کنید.
همانطور که در شکل مشاهده می کنید. سایتی که اطلاعات آن توسط افزونه الکسا نشان داده شده است، سایت canva است که در امریکا رتبه 82 و در جهان در رتبه 82 قرار دارد. چهار گزینه ای که در قسمت پایین تصویر مشاهده می کنید؛
- نتایج مهمترین لغاتی که باعث می شود کاربران به سمت سایت کانوا بیایند (search analytics)
- کانوا قبلا از نظر رتبه در چه وضعیتی بوده است way back machine
- سرعت سایت، که در مورد سایت کانوا دارای سرعت متوسط نسبت به سایر رقبا است و با 1.7 ثانیه ای که زمان می برد تا سایت باز شود نسبت به 47 درصد از سایتهای مشابه سرعت بیشتری دارد.(Average load time)
- آدرس سایتهای مشابه که دانستن آن برای ماندگاری در رقابت الزامی است. (similar site)
در پایان امیدواریم اطلاعاتی که در خصوص رتبه الکسا گردآوری و ارائه شد، پاسخ بخشی از سوالات شما در خصوص رتبه الکسا و کاربردهای آن در سنجش رتبه سایت را فراهم کرده باشد. رتبه الکسا و اهمیت آن توسط ساختار کسب و کار مشخص می شود، اما این اطلاعات پایه ممکن است نقطه شروع خوبی برای شما در شروع کار با الکسا فراهم کند.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
بهترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
نرخ تبدیل یا Conversion Rate چیست؟
آموزش گوگل وبمستر تولز (سرچ کنسول)
انواع لینکها و تاثیر آن در سئو
محتوای تولید شده توسط کاربر (UGC) چیست؟
دیدگاهتان را بنویسید