الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل چیست؟
موتور جستحوگر گوگل بزرگترین و قدرتمندترین جستجوگری است که دنیای وب تا به حال به خود دیده است. این جستجوگر در جهت رضایت کاربران تلاش می کند و هر زمانی که کمبودی در موتورش احساس کند، با به وجود آوردن فیلتر ها و الگوریتم های مختلف، این کمبود ها را رفع می کند. سال ها قبل از معرفی همین الگوریتم ها و فیلتر ها اکثر کاربران به هدف و خواسته خود در فضای وب دست پیدا نمی کردند. زیرا که گوگل به اندازه ای پیشرفت نکرده بود تا منظور و هدف کاربران را تشخیص داده و نتیجه مطلوب را پس از پردازش مناسب اطلاعات، به آنها نمایش دهد. امروز نیز به باغ وحش گوگل آمدیم تا با عضو جدید این باغ وحش بیشتر آشنا شویم. با نیم نگاهی به این باغ وحش دریافتم که پس از الگوریتم های پاندا، کبوتر و الگوریتم پنگوئن، الگوریتم جدیدی به نام مرغ مگس خوار به این باغ وحش تشریف آورده است ، اگر با الگوریتم های قبلی آشنا نیستید ، می توانید سری به صفحه الگوریتم های گوگل بزنید. با من همراه باشید تا در این باغ وحش بزرگ الگوریتم های گوگل چرخی بزنیم و با مرغ مگس خوار و رفتار و اخلاق آن، آشنا شویم.
الگوریتم مرغ مگس خوار
مرغ مگس خوار تنها پرنده ای است که 20 گرم وزن دارد و 20 سانتی متر طول و همچنین متوسط ضربان قلبش هم 1260 بار در دقیقه میزند! الگوریتم مرغ مگس خوار هم یک چیزی در این مایه ها است و نام گذاری این الگوریتم از روی این پرنده به دلیل سرعت و شتاب بالای مرغ مگس خوار و الگوریتم آن بود. اگر بخاطر داشته باشید چند سال پیش به هنگام جستجوی بعضی کلمات، گوگل منظور نوشته شما را اشتباه برداشت کرده و نتایجی که به شما نشان می داد، سایت هایی غیر مرتبط به همراه آگهی ها و خلاصه نتیجه ای که شما انتظار دیدنش را داشتید نبود و این امر بسیار آزار دهنده بود و نارضایتی استفاده کنندگان از این جستجوگر را به همراه داشت که این موضوع به خودی خود مشکل بزرگی را برای کاربران و گوگل بوجود آورده بود. همانگونه که گوگل برای رفع کمبود های جستجوگرش فیلترها و الگوریتم های مختلفی معرفی می کند، برای حل کمبود فهم و درک جستجوگرش نیز الگوریتم مرغ مگس خوار را معرفی کرد.
الگوریتم مرغ مگس خوار در 20 آگوست سال 2013 پا در عرصه وب گذاشت و بر خلاف الگوریتم پاندا و پنگوئن، از همان ابتدا در هسته الگوریتم جستجو قرار گرفت. سپس تقریبا یک ماه بعد توسط گوگل معرفی شد. یکی از نکات جالب درمورد این الگوریتم آن است که گوگل پس از معرفی دو خواهر و برادر الگوریتم پنگوئن و پاندا به عنوان فیلتر هایی ضد اسپم، الگوریتم مرغ مگس خوار را نه به عنوان فیلتر بلکه به عنوان الگوریتم معرفی کرد.
الگوریتم مرغ مگس خوار همانطور که از نامش پیداست سرعت بالایی در انجام کار خود دارد. اما سوالی که پیش می آید این است که این الگوریتم دقیقا چه کاری را انجام می دهد و وظیفه اصلی آن چیست؟
الگوریتم مرغ مگس خوار چگونه کار می کند؟
دوست دارم با یک مثال ساده خلاصه ای از عملکرد الگوریتم مرغ مگس خوار را شرح دهم. به دو تصویر زیر توجه کنید :
همانطور که مشاهده می کنید من یکبار کلمه ” قد مسی ” و بار دیگر کلمه ” وسایل مسی ” را جستجو کردم و گوگل به راحتی منظور من را فهمید و نتیجه را بصورت خلاصه و دقیق بر اساس خواسته و هدف من، به من نشان داد.
در جستجوی اول ، گوگل با توجه به کلمه ” قد ” خودش تشخیص داد که “قد” کلمه ای مربوط به انسان است و مسی یک بازیکن است در نتیجه قد بازیکن را بصورت دقیق به من نشان داد. در واقع عدد 1.7 که برای من نمایش داده شده است جواب جستجوی من است.
در جستجوی دوم گوگل به کلمه ” وسایل ” توجه کرد و تشخیص داد که این کلمه مربوط به اشیا است . در مقابل ، مسی هم نام بازیکن است و هم نوع و جنس اشیاء و وسایل. به همین شکل الگوریتم مرغ مگس خوار با زیر و رو کردن کلی اطلاعات نتیجه ای که به من نشان داد ظروف مسی است. جالب است بدانید همین بررسی کلی اطلاعات، همه و همه در کسری از ثانیه انجام می شوند که اشاره به سرعت بالای این الگوریتم دارند. ولی نکته جالب توجه اینجاست که الگوریتم مرغ مگس خوار چگونه تشخیص داد که زنجان قطب ظروف مسی در ایران است؟!
به عنوان مثالی دیگر می خواهم بر روی کلمه شیر که دو معنی دارد، هم شیر مادر و هم شیر جنگل، مانور دهم. نیم نگاهی به تصاویر زیر بیندازید :
من کلمه ” شیر ” را دوبار به همراه دو کلمه دیگر استفاده کردم اما گوگل همانند نتایج کلمه “مسی” برای من دو نتیجه متفاوت نمایش داد. یکی شیر خوراکی و دیگری شیر جنگل. اما چگونه؟ نتایجی که در تصاویر بالا به ما نمایش داده می شوند نشانگر فهم و درک گوگل از مقصود و هدف من است. گوگل با اطلاعاتی که توسط الگوریتم مرغ مگس خوار جمع آوری کرده است به راحتی منظور ما را درک می کند و می فهمد که ما به دنبال چه چیزی می گردیم. در واقع گوگل با پردازش کلمه ای که در کنار ” شیر ” آمده است، تشخیص می دهد که ما منظورمان کدام شیر است سپس نتیجه را بر اساس مفهومی که خودش درک کرده است به ما نمایش می دهد.
در بالا اشاره کردم که گوگل به کمک الگوریتم مرغ مگس خوار منظور و مقصود ما را درک می کند. شاید این سوال به ذهنتان خطور کند که چگونه؟ پاسخ این است که در واقع الگوریتم مرغ مگس خوار که در هسته گوگل قرار گرفته است با زیر نظر گرفتن رفتار کاربران، عکس العمل آن ها را یاد می گیرد و این اطلاعات را به دانسته های خود یا همان نمودار دانش گوگل می افزاید. به احتمال زیاد اکثر شما ندانید که نمودار دانش گوگل دقیقا چیست. به همین دلیل در ادامه مطلب، مختصری از تعریف و ویژگی های گراف دانش گوگل را برای شما آورده ام.
بر دانسته های خود بیفزایید: الگوریتم پاندا گوگل چیست؟
نمودار دانش گوگل چیست؟
ممکن است فکر کنید که نمودار دانش گوگل (گراف دانش) یک نمودار است که در آن اطلاعات بصورت نموداری ذخیره شده اند. اما باید بدانید که نمودار دانش گوگل در واقع یک نمودار نیست بلکه پایگاه داده ای بزرگ است که الگوریتم مرغ مگس خوار داده های بدست آورده خود را در این پایگاه داده ذخیره می کند. و به هنگام جستجوی کاربران با بررسی معنی و مفهوم کلمه مورد جستجو به کمک جستجوی معنایی، به این پایگاه داده مراجعه کرده و با زیر و رو کردن این اطلاعات در کسری از ثانیه مطالب مرتبط با کلمه را استخراج می کند و به شکل های مختلف به کاربر نشان می دهد. برای مثال الگوریتم مرغ مگس خوار می تواند این نتایج را مرتبط با کلمه مورد جستجو در داخل یک جعبه اطلاعاتی، داده هایی مانند دستور پخت، بیوگرافی ها، محتویات داخل یک خوراکی، مشخصات دستگاه ها و … را نشان دهد. البته ناگفته نماند که الگوریتم مرغ مگس خوار، خود نیز با زیر نظر گرفتن رفتار کاربران، و تجربه هایی که از جستجو های کاربران بدست می آورد، اطلاعاتی را نیز به نمودار دانش گوگل اضافه کرده و موجب پیشرفت و بهبود این گراف می شود.
برای اینکه به خوبی متوجه قضیه شوید برای شما در مثال زیر، من کلمه آلبرت اینشتین را در موتور جستجوگر گوگل سرچ کردم و با منظره ی زیر روبرو شدم. به سمت چپ تصویر زیر که با یک فلش اشاره کرده ام، توجه کنید. همانطور که مشاهده می کنید این جعبه اطلاعاتی (info box) بیوگرافی این دانشمند بزرگ را از جمله تاریخ تولد و مرگ، محل زندگی، رشته فعالیت و … به من نشان می دهد. تمام اطلاعاتی که در این جعبه قرار داده شده اند، توسط الگوریتم مرغ مگس خوار از نمودار دانش گوگل جمع آوری شده و در داخل یک جعبه اطلاعاتی به ما نمایش داده می شوند.
فکر کنم تا اینجا کامل متوجه موضوع شده باشید که مرغ مگس خوار گوگل چگونه با نمودار دانش گوگل (گراف دانش گوگل) کار می کند. اما مفهوم دیگری نیز وجود دارد که دست دیگر مرغ مگس خوار گوگل را می گیرد و به آن کمک می کند. این مفهوم بسیار مهم جستجوی معنایی نام دارد که در زیر برایتان آماده کرده ام.
جستجوی معنایی چیست؟
جستجوی معنایی ویژگی بزرگی است که در هسته گوگل نهفته است و قسمتی از مغز گوگل است که گوگل به واسطه آن می تواند همانند انسان کلمات را درک کند و بفهمد. جستجوی معنایی موضوعی فراتر است که آینده ای درخشان در انتظار اوست و در آینده ی نه چندان دور شاید در پروژه های بزرگتری همچون هوش مصنوعی شاهدش بودیم.
تا به حال حتما برایتان پیش آمده است که در هنگام جستجوی کلمه ای، غلط املایی داشته باشید. و اگر دقت کرده باشید جستجوگر گوگل این غلط املایی شما را به راحتی تشخیص داده و پس از اصلاح آن، کلمه ی اصلاح شده را هم به شما پیشنهاد می کند و سپس نتیجه صحیح را به شما نمایش می دهد. و یا به عنوان مثالی دیگر اگر در گوگل کلمه ” غذاخوری هلال ارومیه ” را جستجو کنید، در حالی که مکانی به نام غذاخوری هلال وجود ندارد و آن مکان رستوران هلال است، گوگل با در نظر گرفتن این نکته که معنای غذاخوری همان رستوران است و نام آن مکانی که جستجو کردیم رستوران هلال است، به ما رستوران هلال را به همراه مکان آن نمایش خواهد داد. امثال این مثال ها زیادند و همه و همه نتیجه همین جستجوی معنایی هستند که الگوریتم مرغ مگس خوار به کمک آن، این کار ها را برای ما انجام می دهد.
اگر بخواهم واضح تر بیان کنم جستجوی معنایی در حقیقت به تجزیه و تحلیل کلمه مورد جستجو و پی بردن به معنا و مفهوم آن می گویند که در نتیجه آن هدف کاربر توسط گوگل تشخیص داده می شود. این الگوریتم نیز علاوه بر نمودار دانش، به کمک جستجوی معنایی به معنا و مفهوم کلمه مورد جستجو پی می برد و سپس نتیجه را به همراه اطلاعات مرتبط بصورت بسیار جالب تحویل کاربر جستجو کننده می دهد.
آیا الگوریتم مرغ مگس خوار تاثیری بر سئو دارد؟
مسئله ای که پس از به میدان آمدن الگوریتم مرغ مگس خوار بسیاری از سئوکاران را نگران کرده بود، امکان اعمال تاثیر مثبت و یا منفی این الگوریتم بر روی رتبه سایت ها بود. که با گذشت زمان تاثیر آن چنانی بر روی رتبه سایت ها دیده نشد و از طرفی گوگل خود نیز به بی آزار بودن این الگوریتم اعتراف کرده بود.
با بررسی هایی که انجام شده است و تجربه هایی که کسب شده است، به این نتیجه رسیدیم که الگوریتم مرغ مگس خوار نمی تواند بصورت مستقیم بر روی سئو سایت شما تاثیر بگذارد و همانند پنگوئن و پاندا، با متخلفان ، خشن برخورد کند. حال که فهمیدیم نمودار دانش گوگل و جستجوی معنایی دو دست الگوریتم مرغ مگس خوار هستند و مرغ مگس خوار گوگل نیز به کمک این دو دست خود به بررسی اطلاعات می پردازد تا نیاز کاربران را برطرف کند، بد نیست به بررسی تاثیر مرغ مگس خوار گوگل، بر روی سئو سایت ها نیز بپردازیم و بدانیم که چگونه بر روی سئو سایت ما تاثیر می گذارد. البته زمینه های دیگری نیز هستند که الگوریتم مرغ مگس خوار بر روی آن ها نیز تاثیر گذاشته و فقط به اینجا ختم نشده است. از زمینه هایی که این الگوریتم بر روی آن ها تاثیر گذاشته است می توان به سئوی محلی، جستجوی صوتی و ترتیب نمایش سایت ها در نتایج گوگل و … نام برد. در پایین به برخی از این موارد اشاره کرده ام.
اثرات مرغ مگس خوار بر روی سئوی محلی
اگر مقاله الگوریتم کبوتر گوگل چیست؟ را مطالعه کرده باشید حتما مفهوم سئوی محلی به گوشتان خورده است و با آن آشنا شده اید. در دوران قبل از میلاد یعنی منظورم قبل از الگوریتم مرغ مگس خوار سئوکاران کلاه سیاهی بودند که با استفاده کردن از کلمات اشتباهی، سایت خود را در پک های گوگل (که مکان کسب و کار مورد نظر را بر روی نقشه نشان می دهند) ظاهر می کردند.
برای مثال فروشگاهی را در نظر بگیرید که نام آن فروشگاه، جینگوبینگو باشد. اما نام خود را در نقشه های گوگل، فروشگاه آمازون ثبت کرده باشد. در نتیجه ی آن کاربرانی که اسم فروشگاه آمازون را بر روی نقشه خود مشاهده می کردند، با این تفکر که فروشگاه برای خود آمازون است، به آنجا مراجعه می کردند. این کار نه تنها کاربران بلکه گوگل را نیز فریب می داد.
در واقع این دسته از سئوکاران با توجه به کمبودهای موتور جستجوگر گوگل از نام های غیر مرتبط و جعلی برای کسب و کار خود استفاده می کردند تا گوگل را فریب دهند. با به روی کار آمدن الگوریتم مرغ مگس خوار و در نتیجه آن افزایش فهم و درک گوگل، نمی توان گفت بطور کامل ولی تا حد زیادی جلوی این اعمال گرفته شده است. و این عمل یکی از پیشرفت هایی بود که توسط مرغ مگس خوار گوگل امکان پذیر شد.
مثال دیگری که می توان برای این الگوریتم زد این است که پارماتیک در ارومیه فعالیت می کند ، اما فرض کنید افرادی طراحی سایت در اصفهان و طراحی سایت در زنجان را به اسم پارماتیک ثبت کرده باشند و بخواهند برای خود از این طریق کسب درآمد کنند… خب باید از الگوریتم گوگل تشکر کنیم که توانسته است این مشکل را تا حد قابل توجهی حل کند.
اثرات مرغ مگس خوار بر جستجوی صوتی گوگل
جستجوی صوتی گوگل یکی از راه های جستجو در گوگل است. جستجوی صوتی گوگل تا سال ها پیش عملکرد بسیار ضعیفی از خود نشان داده بود که الان در سایه الگوریتم مرغ مگس خوار پیشرفت چشم گیری داشته است. گوگل با آپدیت کردن الگوریتم مرغ مگس خوار درک و فهم جستجوگر خود را نه تنها در زمینه درک کلمات بلکه در زمینه درک و فهم صدای استخراج شده توسط انسان نیز ارتقا داد. حال گوگل به کمک این الگوریتم قادر به درک کردن صدای انسان ها حتی با لحجه های متفاوت است. تخمین زده شده است که در آینده ای نه چندان دور گوگل قادر خواهد بود تا به کمک مرغ مگس خوار خود، در صنعت هوش مصنوعی و ربات ها، کمک زیادی را به عمل آورد.
این امکانات و قابلیت ها همگی در کنار هم به پیشرفت گوگل کمک شایانی کرده اند و باعث شده اند تا گوگل همیشه و در همه جا حرف اول و آخر را بزند که اکنون حتی معروف ترین جستجوگر پس از گوگل یعنی بینگ نیز به پای گوگل نمی رسد.
تاثیرات الگوریتم مرغ مگس خوار بر روی سئوی سایت ها
شاید این سوال در ذهنتان باشد که آیا این الگوریتم بر روی جایگاه و یا محبوبیت سایت ها نیز تاثیری داشته است؟
این سوال دو پاسخ دارد، بله و خیر. همانطور که در بالا نیز اشاره شد، الگوریتم مرغ مگس خوار نمی تواند به صورت مستقیم بر روی سئوی سایت شما تاثیر بگذارد. اما با درک و برداشتی که از جستجو های کاربران دارد بعضی از سایت ها را برای کلمه مورد جستجو، مناسب تر می داند و آن سایت ها را برای کاربر در صفحات نخست و در ردیف های بالاتر نشان می دهد و در مقابل بعضی سایت ها را برای نتیجه جستجوی کاربران مناسب نمی بیند. جالب است بدانید سایت هایی وجود داشتند که قبل از الگوریتم مرغ مگس خوار در صفحات نخست حضور داشتند که اکنون پس از این الگوریتم ، در نتایج بعضی از جستجو های کاربران در ردیف ها و حتی صفحات پایین تر نمایش داده می شوند. سایت هایی نیز هستند که جایگاهشان هیچ تغییری نکرده است و یا جایگاه بهتری به دست آورده اند. زیرا که قبل از الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل نیز کار خود را به خوبی و با کیفیت بالا انجام داده و قصد فریب گوگل را نداشتند.
چگونه سئو سایت خود را به کمک الگوریتم مرغ مگس خوار بهتر کنیم؟
همانگونه که می دانید و در بالا نیز مطالعه کردید، الکوریتم مرغ مگس خوار می تواند بصورت غیر مستقیم به بهبود سئو سایت شما کمک کند. با به وجود آمدن مرغ مگس خوار گوگل، اهمیت و ارزش خواسته کاربران بالا رفته و گوگل نیز تاکید هر چه بیشتر خود بر روی خواسته کاربران را به همگان نشان داد. در واقع جستجوگر گوگل خواسته کاربران را در اولویت قرار داد تا کاربران با جستحوی کلمه مورد نظر، به نتیجه مطلوب و مورد نظر خود برسند.
با دانستن این مطالب، به این نکته پی می بریم که ما می توانیم با در اولویت قرار دادن خواسته کاربران و تولید محتوایی که کاربر به دنبال آن است، نظر الگوریتم مرغ مگس خوار را به سایت خود جلب کنیم. مرغ مگس خوار گوگل نیز با بررسی محتوای سایت ما و همچنین با در نظر گرفتن هدف و خواسته کاربر، سایت ما را در نتایج جستجوی کاربر مورد نظر نمایش می دهد. برای اینکه مرغ مگس خوار گوگل چنین کاری را برای سایت ما انجام دهد، لازم است تا نکاتی را نیز در این باره رعایت کنید. برای مثال به هنگام تولید محتوا، کلمه کلیدی مناسبی را برای محتوای خود انتخاب کنید. کلمه کلیدی باید کلمه ای باشد که کاربر به هنگام جستجوی محتوای مورد نظرش، آن کلمه را در نوار جستجوی گوگل تایپ کند.
از نکات مهمی که باید رعایت کنید، می تواند نکات ریزی همانند رعایت alt و عنوان تصاویر موجود در محتوا و یا حتی واکنش گرا بودن سایتتان نیز باشد. برای مثال اگر سایت شما واکنش گرا نباشد، کاربری که با تلفن هوشمند خود وارد سایتتان شده است به احتمال زیاد در مدت زمان اندکی تصمیم به ترک سایت شما کند. که این امر بر روی سئوی سایت تاثیر بسیار بدی دارد زیرا که گوگل به وسیله الگوریتم مرغ مگس خوار تشخیص می دهد که سایت شما در کلمه ای که کاربر جستجو کرد، به درد نمی خورد. در نتیجه این کار گوگل سایت شما را در ردیف های پایین تر به نمایش خواهد گذاشت.
جمع بندی
بعد از مطالعه یک مقاله کامل درباره الگوریتم مرغ مگس خوار، بد نیست که جمع بندی کاملی نیز به عنوان دسر این مقاله داشته باشیم!
در این مطلب به همراه شما کاربران عزیز با اخلاق و رفتار مرغ مگس خوار گوگل آشنا شدیم و مشاهده کردیم که این الگوریتم چگونه با کمک دو دست خود یعنی نمودار دانش و جستجوی معنایی، به میزان فهم و درک گوگل افزوده است. نکته ای که در مورد این الگوریتم جالب توجه است، آینده موتور های جستجوگر مخصوصا گوگل است که به همراه این الگوریتم ها روز به روز در حال پیشرفت است. همچنین با تاثیرات الگوریتم مرغ مگس خوار بر روی جستجوی صوتی، سئوی محلی و سئوی سایت ها نیز آشنا شدیم. و گذشته از همه این ها به کمک الگوریتم مرغ مگس خوار افهمیدیم که زنجان قطب ظروف مسی در ایران است! پس از مطالعه این مقاله از این پس به هنگام داشتن غلط املایی در جستجوی خود و اصلاح آن توسط گوگل، به یاد الگوریتم زیبای مرغ مگس خوار خواهید افتاد. منتظر نظرات و پیشنهادات ارزشمند شما عزیزان هستیم و امیدواریم که این مقاله نیز از سری مقاله های آموزش سئو، شما را در راهی که قدم برداشته اید، آگاه تر کرده باشد.
منابع:
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
بهترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
نرخ تبدیل یا Conversion Rate چیست؟
آموزش گوگل وبمستر تولز (سرچ کنسول)
انواع لینکها و تاثیر آن در سئو
دیدگاهتان را بنویسید